Biosimilars

Biosimilars – vanuit gebruikersperspectief

Gebaseerd op interviews met Steffen Thirstrup & Thomas Dörner
Wetenschappelijke verenigingen zoals ECCO zijn nu zeer positief ten aanzien van biosimilars. Hetzelfde geldt voor de European Society of Medical Oncology (ESMO), die vindt dat biosimilars noodzakelijk zijn en op het juiste moment een mogelijkheid bieden voor artsen, patiënten en zorgstelsels9.
 
Delen de voorschrijvende artsen en de patiënten dit standpunt? Worden de biosimilars door gebruikers geaccepteerd?
 
Professor en reumatoloog Thomas Dörner heeft biosimilars vanaf het begin gevolgd. Hij is werkzaam op de afdeling reumatologie en klinische immunologie aan de Charité Universitätsmedizin Berlijn in Duitsland en heeft vele patiënten, zoals patiënten met reumatoïde artritis, behandeld gedurende zijn tijd als zorgprofessional, met zowel biologische originators als biosimilars.
 
"Naar mijn mening heeft het biosimilar-concept zijn beloften waargemaakt." Tot dusverre waren er geen veiligheidsproblemen noch problemen met de werkzaamheid, "zegt hij.
 
"Sommige artsen delen mijn mening, anderen zijn nog steeds terughoudend en maken zich zorgen over veiligheidskwesties en gebrek aan ervaring, maar de mogelijkheid die biosimilars bieden in termen van kostenbesparingen is over het algemeen goed." Op de vraag of de patiënten vertrouwd zijn met het overschakelen van het biologische origineel naar biosimilars, legt Thomas Dörner uit:
 
"De bezorgdheid bij patiënten is groter, deels vanwege het kleine maar belangrijke feit dat het direct impact heeft op de behandeling van de patiënt."
 
Ervaring, die door de tijd zal komen, zal waarschijnlijk de belangrijkste factor blijken te zijn voor de volledige acceptatie van biosimilars. Het proces van het introduceren van generieke geneesmiddelen voor kleine moleculen en het bereiken van bredere acceptatie in de klinische praktijk duurde jaren om volledige acceptatie te krijgen. Een overeenkomstig proces met biosimilars kost ook tijd, hoewel de kenmerken en regelgevingspaden verschillend zijn.
 

Meer lezen

Toegankelijk en een duurzaam gezondheidszorgsysteemMet de komst van biosimilars krijgen meer patiënten in heel Europa toegang tot geavanceerde geneesmiddelen en kan toegang eerder worden bereikt in de loop van de ziekte.


De oorsprong van biosimilarsBiosimilars komen in verschillende vormen voor en worden gebruikt voor een reeks ziekten. Door hun toetreding tot de markt hebben meer patiënten in heel Europa toegang gekregen tot dit soort geavanceerde geneesmiddelen.

Meer ontdekken

Referenties

9. Tabernero J, Vyas M, Giuliani R et al. Biosimilars: a position paper of the European Society for Medical Oncology, with particular reference to oncology prescribers. ESMO Open. 2017 Jan 16;1(6):e000142. Hier beschikbaar.