Nieuwsarchief

Date of publishing: 4th dec 2017

Weg met de vingerprik! De volgende generatie van diabetesbehandelingen bestaat uit het op stoom brengen van de opname van glucose in de nieren en het aanwakkeren van darmhormonen die de eetlust temperen.

Date of publishing: 28th nov 2017

Het is traditie om het nieuwe jaar te beginnen met nieuwe voornemens. Ook besluiten veel mensen hun leven totaal om te gooien na de zomervakantie. Feitelijk is elke dag van het jaar een goed begin om vanaf nu álles anders te doen. Alleen, hoe houd je dat ook vol?

Date of publishing: 28th nov 2017

Als de herfst nadert en het buiten steeds kouder wordt, gaat de jaarlijkse verwarmingsoorlog van start. De gemiddelde vrouw roept dat de temperatuur flink omhoog moet, terwijl de gemiddelde man de thermostaat een tandje zachter zet. Maar is het eigenlijk wetenschappelijk bewezen dat vrouwen het écht kouder hebben?

Date of publishing: 27th nov 2017

We zijn niet gemaakt om te vliegen, om twintig hoog te wonen of met een vriend in Nieuw-Zeeland te bellen. Ook zijn we niet gemaakt om wakker te zijn als de zon niet schijnt. Toch hebben we dat allemaal onder de knie. En daarvan is de beheersing van licht misschien nog wel de belangrijkste. Dankzij (kunst)licht kunnen we veel meer op een dag: van langer werken tot socializen.

Date of publishing: 23rd nov 2017

Misschien ben je al je hele leven op dieet en vecht je continu tegen een overgewicht van vijf, tien of meer kilo’s. Of misschien heb je nog dezelfde kledingmaat als toen je twintig was terwijl je zo ongeveer alles kunt eten wat je wil.

Date of publishing: 23rd nov 2017

Het klinkt als een broodjeaapverhaal. Maar lichtgevende dieren kunnen helpen bij het traceren van hoe ziekten zich door het lichaam verspreiden.

Date of publishing: 8th nov 2017

10 november 2017 - TEDxEindhoven en Pfizer gaan volgend jaar samen speciale bijeenkomsten organiseren waar  partijen met elkaar kunnen praten over hun ideeën over de zorg van de toekomst. Zo worden salonevents gehouden waarin vooraanstaande deskundigen in allerlei vakgebieden hun visie geven over de kankerzorg van de toekomst en het wereldwijd groeiende probleem van antibioticaresistentie.

Date of publishing: 7th nov 2017

De manier waarop we borstkanker behandelen, zal in de nabije toekomst volledig veranderen. Wetenschappers hopen veel meer patiënten te kunnen genezen dankzij vooruitgang op het gebied van genetische testen, immunotherapieën en andere terreinen.

Date of publishing: 7th nov 2017

Je kent ze vast wel, van die mensen die continu op hun smartwatch of digitale stappenteller kijken hoeveel ze al gelopen hebben op een dag. In de hoop het magische getal van tienduizend stappen te bereiken. Maar moet je elke dag wel tienduizend stappen zetten? Het antwoord is: nee!

Date of publishing: 1st nov 2017

Met een afstand van een slordige 1,8 meter tussen zijn hart en zijn hersenen, zou het niet vreemd zijn als de gemiddelde giraffe last zou hebben van een hoge bloeddruk. Zijn bloed moet immers een flink stuk omhoog klimmen om bij het hoofd te komen. Vreemd genoeg hebben giraffen nergens last van.

Date of publishing: 25th jan 2016
Published by: ZonMW
Onderzoeker Caroline van den Bosch promoveert vandaag op het onderzoek naar kwaliteitsindicatoren waarmee het antibioticagebruik geëvalueerd en verbeterd kan worden.
Date of publishing: 28th jan 2016
Published by: Volkskrant
Microbiologen vragen zich al decennia af hoe afweercellen de wanden van aderen doorboren zonder die lek te prikken. Het antwoord lijkt gevonden.
Date of publishing: 21st jan 2016
Published by: LUMC
Per 1 november 2015 is reumatoloog dr. Annette van der Helm benoemd tot hoogleraar Early arthritis aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
Date of publishing: 25th jan 2016
Published by: NtvG
Echografisch onderzoek is minstens net zo bruikbaar als MRI voor het meten van de tumorgrootte na neoadjuvante chemotherapie bij borstkanker.
Date of publishing: 25th jan 2016
Published by: Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis
Een subsidie van 2,5 miljoen euro stelt Jan-Jakob Sonke, onderzoeker bij Radiotherapie in het Antoni van Leeuwenhoek, en collega's in staat om de komende vier jaar onderzoeksprojecten uit te voeren die tot doel hebben de radiotherapeutische behandeling zo persoonlijk mogelijk te maken.
Date of publishing: 22nd jan 2016
Published by: CZ
Zuyderland Medisch Centrum wordt voor CZ hét Living Lab voor eHealth in Nederland. CZ en Zuyderland zijn hierover op woensdag 20 januari een meerjarige samenwerking aangegaan tot 2019 met een optie tot verlenging.