Deze website met internetadres http://www.pfizerpro.nl en alle hierop vermelde informatie is uitsluitend gericht op inwoners van Nederland.

Zoek

Menu

Close

Inloggen of registrerenUitloggen Onze geneesmiddelenZiektebeeldenOntdek meerOntdek meerEducatieMaterialenVideo'sContactContactNeem gerust contact met ons opStel een vraagPfizer medische informatie
DiagnoseBehandelingStamceltransplantatieOndersteunende materialen

Ondersteunende materialen

Werk en kankerSeksualiteit en kankerVermoeidheid bij kanker

Menu

Close

Seksualiteit en kanker

De olifant in de kamer – seksualiteit & intimiteit bij hematologie


e-learning oncologie

'Intimiteit beleven op een manier die bij je past, dat gun je iedereen'
Voor mensen met een hematologische maligniteit zullen veel gesprekken met zorgverleners in eerste instantie gaan over hun lichamelijke toestand, de diagnose en behandeling. Seksualiteit en intimiteit lijken op dat moment geen prioriteit te hebben.

Nu hematologische maligniteiten steeds beter te behandelen zijn, is de kwaliteit van leven vaker een onderwerp in de spreekkamer. Seksualiteit en intimiteit maken daar onmiskenbaar deel van uit. Toch lijken zowel patiënten als zorgverleners moeite te hebben met het bespreken van seksualiteit en seksuele problemen. Hoe breng je iemands seksleven dan toch ter sprake als onderdeel van goede zorg?
 
Achtergrond
Een groot gedeelte van de hematologie patiënten ervaart problemen met seksualiteit en intimiteit. 50% van de patiënten en hun naasten zou meer informatie willen over seksualiteit.1 Maar slechts een klein deel (33%) van de verpleegkundigen bespreekt het met patiënten.2 Seksualiteit is een olifant in de spreekkamer. In deze e-learning, gegeven door Henk Elzevier, uroloog en seksuoloog, en Corien Eeltink, verpleegkundig specialist, wordt ingegaan op seksualiteit en intimiteit bij hematologische maligniteiten en hoe je hierover in gesprek gaat met patiënten. Seksualiteit is vaak ‘de olifant in de kamer’: het probleem is duidelijk aanwezig en je weet dat je het als zorgteam, ergens in het zorgpad, bespreekbaar zou moeten maken. En toch gebeurt het niet, of niet altijd. De e-learning en het daarbij behorende werkboekje van de Olifant in de kamer ondersteunen het zorgteam (behandelaren, verpleegkundig specialisten en verpleegkundigen) om het onderwerp seksualiteit en intimiteit bespreekbaar te maken.
 
De doelstellingen van de workshop
Deze e-learning is bedoeld om hematologen, verpleegkundig specialisten en verpleegkundigen hematologie inzicht te geven in welke mate seksualiteit en intimiteit een rol speelt bij hematologie patiënten en biedt mogelijke kapstokken om het gesprek over seksualiteit met patiënten aan te gaan.

Olifant in de kamer
 
De inhoud van de nascholing

Doelgroep
De e-learning is bedoeld voor de zorgprofessionals die mensen met een hematologische kanker behandelen of het ondersteunen in onderwerpen zoals seksualiteit. Duur van de nascholing; 1:20 uur

Meer informatie over de docent of wie de workshop verzorgd:

Informatie over accreditatie
Voor deze e-learning is accreditatie voor 1 punt aangevraagd bij de NIV, het Kwaliteitsregister V&VN en Register Zorgprofessionals en het Verpleegkundig Specialisten Register.

Volg de e-learning individueel wanneer je accreditatie wilt aanvragen. Seksualiteit en intimiteit is bij uitstek ook een onderwerp dat je binnen je team kunt bespreken. Wie bespreekt het en wanneer breng je het onderwerp ter sprake. Pfizer kan ondersteuning bieden in deze teamsessies.
Daarnaast kan er na afloop een werkboekje worden aangevraagd. In dit werkboekje vind je allereerst meer informatie over seksualiteit en intimiteit bij hematologische maligniteiten. Verder is dit werkboekje bedoeld voor het noteren van belangrijke informatie, inspiratie en eigen ervaringen.
 
Informatie over de kosten van de nascholing ( eigen bijdrage )
Er zijn geen kosten verbonden aan de e-learning

De datum en de locatie
De e-learning is op elk gewenst moment online te volgen

Volg nu de e-learning
 

Referenties:
Eeltink CM, et al. Reply to: “Discussing sexuality in cancer care: towards personalized information for cancer patients and survivors”. Support Care Cancer 2021;29:535-7Eeltink CM, et al. Recommended patient information sheet on the impact of haematopoietic cell transplantation on sexual functioning and sexuality. Ecancermedicalscience 2019;13:987.
PP-UNP-NLD-0543

Wilt u een bijwerking melden? Gebruik dan het meldformulier bijwerkingen.
U kunt dit formulier downloaden of opslaan en het vervolgens sturen naar [email protected].

PfizerPro AccountPfizerPro AccountU vindt informatie over geneesmiddelen, werkingsmechanismen, werkzame stoffen, doseringen en bijwerkingen die kunnen optreden. Zodat u nog beter in staat bent om uw patiënten te helpen.InloggenRegistrerenAccountUitloggen

De informatie die op deze website wordt aangeboden is uitsluitend bedoeld voor zorgverleners in Nederland. Bent u geen zorgverlener, maar patiënt of consument, ga dan naar www.pfizer.nl.

 

2023 Pfizer© Alle rechten voorbehouden.
 

PP-UNP-NLD-0556
U verlaat de website van Pfizer
Door op oké te klikken, verlaat u de website van Pfizer. De links naar websites buiten Pfizer worden u als service aangeboden. Pfizer heeft geen invloed op de inhoud van deze sites en is er niet voor verantwoordelijk.