Deze website met internetadres http://www.pfizerpro.nl en alle hierop vermelde informatie is uitsluitend gericht op inwoners van Nederland.

Zoek

Menu

Close

Inloggen of registrerenUitloggen Onze geneesmiddelenZiektebeeldenOntdek meerOntdek meerEducatieMaterialenVideo'sOver PfizerOver PfizerNieuwsBlogsMedewerkers in beeldContactContactNeem gerust contact met ons opStel een vraagPfizer medische informatie

Menu

Close

TerugArtikelenEducatiePodcastsVideo’s

 > Ziektebeelden > Infectieziekten > Artikelen

Congres ESWI 2023        2 min

Prevalentie en ernst van post-COVID lager onder gevaccineerde versus ongevaccineerde volwassenen

Wereldwijd zorgen langdurige klachten na COVID-19 (post-COVID) voor een aanzienlijke ziektelast. De WHO schat dat 10-20% van de mensen last krijgt van post-COVID na een SARS-CoV-2-infectie.1 Het is echter onduidelijk wat de invloed is van vaccinatie voorafgaand aan de infectie op het ontstaan van post-COVID. Tijdens ESWI 2023 sprak Hannah Maier (Universiteit van Michigan, Ann Arbor, VS) over het beschermende effect van vaccinatie op post-COVID, gebaseerd op de resultaten van een ‘community-based’ cohortonderzoek.2

Maier is als epidemioloog verbonden aan de IASO-studie, een lopend prospectief cohortonderzoek naar de immuniteit tegen SARS-CoV-2 onder gevaccineerde en natuurlijk geïnfecteerde (ongevaccineerde) werknemers en gezondheidswerkers aan de Universiteit van Michigan. IASO staat voor ‘Immunity Associated with SARS-CoV-2’.

Studieopzet

In de IASO-studie werd deelnemers wekelijks gevraagd naar de aanwezigheid van klachten. Deelnemers met symptomen die passen bij COVID-19 werden aangemoedigd om zich hierop te laten testen. Er werden bloedmonsters afgenomen vóór en na vaccinatie, evenals neus-keelmonsters na een SARS-CoV-2-infectie. Ook kregen deelnemers een vragenlijst over ‘social distancing’ toegestuurd. Deelnemers met een SARS-CoV-2-infectie werd tevens gevraagd om elke maand een vragenlijst over post-COVID in te vullen zolang zij klachten hadden. De onderzoekers definieerden post-COVID primair als de aanwezigheid van één of meer symptomen 90 dagen na een SARS-CoV-2-infectie. In de studie werd ook gekeken naar de prevalentie en ernst van de symptomen in de acute fase van de infectie en 30 dagen na de infectie.

Resultaten

Vanaf oktober 2020 werden 3.375 deelnemers (5.094 persoonsjaren) actief gevolgd, van wie er 1.691 een SARS-CoV-2-infectie doormaakten. In totaal kregen 1.370 van deze 1.691 deelnemers (81%) een vragenlijst over post-COVID toegestuurd, waaruit bleek dat er 1.005 (73%) volledig gevaccineerd en 321 (23%) ongevaccineerd waren.

In de acute fase van de infectie rapporteerde 93% van de deelnemers klachten, vergeleken met 39% na 30 dagen en 13% na 90 dagen; 2% van de deelnemers gaf aan zelfs 5 of meer symptomen te hebben 90 dagen na de infectie. De 3 meest voorkomende klachten waren: vermoeidheid (79%), een verstopte neus (75%) en hoofdpijn (66%) in de acute fase van de infectie; vermoeidheid (19%), hoesten (15%) en cognitieve disfunctie (12%) na 30 dagen; en verlies van reuk of smaak (8%), vermoeidheid (6%) en cognitieve disfunctie (5%) na 90 dagen.

Uitgesplitst naar de vaccinatiestatus, had 8% van de gevaccineerde deelnemers die een SARS-CoV-2-infectie hadden doorgemaakt na 90 dagen één of meer symptomen tegenover 27% van de ongevaccineerde deelnemers (relatief risico (RR) [95%-BI]: 0,31 [0,22-0,42]). Op alle tijdsmomenten was de ernst van de symptomen onder de gevaccineerde deelnemers statistisch significant lager dan onder de ongevaccineerde deelnemers.

In de periode 2020-2021 – dat wil zeggen: pre-omikron – rapporteerde 18% van de gevaccineerden één of meer symptomen 90 dagen na de infectie, vergeleken met 28% van de ongevaccineerden (p=0,07). Onder de gevaccineerde deelnemers was de prevalentie van ernstige symptomen 90 dagen na de infectie statistisch significant lager dan onder de ongevaccineerde deelnemers, waaronder die van ademhalingsproblemen (RR: 0,07). Onder de gevaccineerden was de prevalentie van één of meer symptomen 90 dagen na de infectie 18% bij degenen met een pre-omikroninfectie en 6% bij degenen met een omikroninfectie (RR [95%-BI]: 0,36 [0,22-0,59]). Met name het verlies van reuk of smaak kwam minder vaak voor bij deelnemers met een omikroninfectie (RR [95%-BI]: 0,05 [0,02-0,11]).

Conclusie

Uit dit Amerikaanse, prospectieve, ‘community-based’ cohortonderzoek (IASO) blijkt dat circa 1 op de 8 volwassenen post-COVID ontwikkelt na een SARS-CoV-2-infectie. De prevalentie van post-COVID is lager onder gevaccineerde versus ongevaccineerde volwassenen (8 vs. 27%), net als de ernst van de symptomen. Hoewel in het pre-omikrontijdperk geen statistisch significant verschil werd gevonden in de prevalentie van post-COVID tussen gevaccineerde en ongevaccineerde volwassenen, was de ernst van de symptomen lager onder de gevaccineerden. Tot slot was onder de gevaccineerden de prevalentie van post-COVID statistisch significant lager bij degenen met een omikroninfectie dan bij degenen met een pre-omikroninfectie (6 vs. 18%).

Referenties:The Lancet. Long COVID: 3 years in. Lancet 2023;401:795.Maier HE, Kowalski-Dobson T, Eckard A, et al. Reduction in long-COVID symptoms and symptom severity in vaccinated compared to unvaccinated adults. Gepresenteerd tijdens ESWI 2023Lees ook

Congres ESWI 2023

Impact van obesitas op het influenzavirus en op de immuunreactie na een influenza-infectie Lees meer Loading

Congres ESWI 2023

Epidemiologie, ziektelast en surveillance van RSV-infecties Lees meer Loading

Congres ESWI 2023

Massadistributie van orale antivirale middelen bij influenza en COVID-19 Lees meer Loading

Over jou en over ons

Wij maken geneesmiddelen en vaccins die mensen helpen als ze ziek zijn en dragen bij aan het voorkomen van ziekten. Samen werken we aan een gezondere wereld.

Mensen helpen

Doorbraken voor patiënten

Wetenschap - Science will win

Samen verantwoordelijk voor de zorg van morgen

Zinnige zorg

Onze gebieden

We richten ons op een aantal belangrijke ziektegebieden. We zetten ons elk dag in om nieuwe en betere medicijnen te vinden.

Oncologie

Zeldzame ziekten

Hart- en vaatziekten en stofwisselingsziekten

Chronische ontstekingsziekten & immunologie

Infectieziekten, antibiotica en antibioticaresistentie

Wij houden van het leven

Wat kun je zelf allemaal doen om zo lang en zo goed mogelijk gezond te blijven? En wanneer ben je eigenlijk zelf op je best?

Breakthroughs that change patients’ lives

Wij zijn Pfizer

Kom erbij

PP-CMR-NLD-0050

Wilt u een bijwerking melden? Ga dan naar de 'Bijwerkingen melden' pagina en klik vervolgens op u van toepassing zijnde button.

PfizerPro AccountPfizerPro AccountU vindt informatie over geneesmiddelen, werkingsmechanismen, werkzame stoffen, doseringen en bijwerkingen die kunnen optreden. Zodat u nog beter in staat bent om uw patiënten te helpen.InloggenRegistrerenAccountUitloggen

De informatie die op deze website wordt aangeboden is uitsluitend bedoeld voor zorgverleners in Nederland. Bent u geen zorgverlener, maar patiënt of consument, ga dan naar www.pfizer.nl.

 

2024 Pfizer© Alle rechten voorbehouden.
 

PP-UNP-NLD-1216
U verlaat de website van Pfizer
Door op oké te klikken, verlaat u de website van Pfizer. De links naar websites buiten Pfizer worden u als service aangeboden. Pfizer heeft geen invloed op de inhoud van deze sites en is er niet voor verantwoordelijk.