Fabels over kanker

Rondom het thema ‘kanker’ bestaan veel fabels. Dit kan een negatieve invloed hebben op patiënten. Hieronder staan enkele bekende ‘stellingen’ beschreven met daarbij uitgelegd waarom het fabels zijn en geen feiten.

Fabels over voeding en kanker38

“Kurkuma helpt bij het remmen van de tumorgroei”
In kurkuma zit de stof curcumine. Deze stof remt bij proefdieren de groei van de tumor. Bij mensen wordt deze stof echter afgebroken in het maagdarmkanaal, waardoor het niet bij de tumorcel komt. Conclusie: kurkuma helpt NIET bij het remmen van de tumorgroei. 

“Suiker vergroot de kans op kanker”
Het is niet aangetoond dat suiker de kans op kanker vergroot. Wel is het zo dat het eten van veel suiker tot overgewicht kan leiden. Overgewicht zorgt vervolgens voor een grotere kans op kanker.

“Abrikozenpitten helpen bij het voorkomen of genezen van kanker”
Dit is niet waar. Abrikozenpitten helpen niet bij de preventie of behandeling van kanker. Integendeel: de stof cyanide in de pitten is zeer gevaarlijk.
 

Andere fabels over kanker

“Alternatieve geneeswijzen kunnen kanker genezen”39
Er zijn veel alternatieve manieren om bijwerkingen van een kankerbehandeling te verzachten. Het is echter nooit bewezen dat alternatieve geneeswijzen als homeopathie, acupunctuur of speciale diëten kanker kunnen genezen.

“De inkt die wordt gebruikt voor tatoeages bevat kankerverwekkende stoffen”40
Tot de dag van vandaag is er geen onderzoek geweest dat heeft aangetoond dat mensen met tatoeages vaker (huid)kanker hebben dan mensen zonder tattoos. Wel pleit het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu voor meer onderzoek naar de mogelijke schadelijkheid van lichaamsversieringen als tattoos.

“Aan onderzoek naar kanker kunnen alleen jonge & fitte mensen meedoen”41
Leeftijd en conditie zijn niet altijd voorwaarden voor deelname aan kankeronderzoek. Het is dus niet zo dat alleen jonge, fitte mensen kunnen meedoen. Bekijk hier het protocol.
 

Referenties:

38: https://www.kanker.nl/gevolgen-van-kanker/voeding/wat-kunt-u-doen/feiten-en-fabels-over-voeding-en-kanker
39: https://www.kanker.nl/sites/default/files/library_files/525/brochure-alternatieve-behandelingen-bij-kanker.pdf
40: https://www.gezondheidsplein.nl/specials/kanker/kanker-de-fabels-en-de-feiten/item57053
41: https://www.kanker.nl/soorten-behandelingen/wetenschappelijk-onderzoek-bij-kanker-trials/meedoen-aan-een-trial/fabels

PP-SUT-NLD-0209