Werk als onderdeel van het behandelplan

Het leven van patiënten met mammacarcinoom staat vaak op zijn kop. Ze moeten wennen aan het idee dat ze ziek zijn en starten met een ingrijpend behandeltraject. Maar dan komt het moment waarop ze hun normale leven weer willen oppikken. Werk(behoud) kan daar onderdeel van zijn. Als zorgprofessional kun je patiënten daarbij begeleiden. In het dossier Werk en Ziek staan artikelen die daar wellicht bij kunnen helpen.

Het dossier Werk en Ziek bevat uiteenlopende artikelen. Een deel van de artikelen kun je delen met patiënten. Hierin vertellen bijvoorbeeld mensen die ziek zijn over de invloed ervan op hun leven. Ook geven zorgprofessionals tips aan patiënten en collega’s over hoe je werk onderdeel kunt maken van gesprekken over het behandelplan.

Ook staat er een interview in met arbeidsgeneeskundige Desiree Dona met de titel ‘Werk kan echt een geneesmiddel zijn’ over haar werk in het Radboudumc waar zij onder meer mensen met mammacarcinoom begeleidt bij vraagstukken over het werk. In het Radboudumc is er bovendien voor gekozen om werk(behoud) standaard onderdeel te maken van elk behandelplan.

Dona helpt zowel mensen die graag aan het werk willen blijven of weer aan de slag willen gaan. Maar ook helpt ze mensen die niet meer kunnen werken en graag een andere passende dagbesteding willen vinden.
 

Medicijnen zijn maar één onderdeel van het hele proces om weer beter te worden

Pfizer heeft het dossier Werk en Ziek zijn gemaakt, omdat zij zich als geneesmiddelenontwikkelaar goed beseft dat medicijnen maar één onderdeel zijn van het hele proces om weer beter te worden. Het is voor Pfizer belangrijk om ook aan andere aspecten van dat proces een bijdrage te leveren aan de kwaliteit van leven. Dit doet Pfizer in samenwerking met andere partijen.
 

[email protected]

Voor ziekenhuizen heeft Fit for Work specifiek [email protected] ontwikkeld. Het programma bestaat uit allerlei tools voor medisch specialisten en verpleegkundigen, waaronder een e- learningprogramma, teamsessies, inzicht in mogelijkheden voor doorverwijzing en informatie voor patiënten over kanker en werk. Meer informatie is te vinden op targetatwork.nl/kanker.

We realiseren ons heel goed dat ook onze eigen werknemers ziek kunnen worden

Maar Pfizer doet meer. Want we beseffen ons heel goed dat ook onze eigen werknemers ziek kunnen worden en vinden het belangrijk werknemers te ondersteunen zodat zij kunnen blijven werken als zij dat willen.

Daarom was Pfizer het eerste bedrijf dat het certificaat Caring Company kreeg als bewijs van goed werkgeverschap voor mensen die kanker of een andere ernstige chronische aandoening hebben. In het dossier Fit for Work is een artikel te vinden waar dat over gaat.
 

Foto van boekjes

Binnen Pfizer zijn bijvoorbeeld richtlijnen opgesteld voor werknemers en leidinggevenden over wat je moet doen als je wordt geconfronteerd met een ernstige ziekte. Ook deze richtlijnen in de vorm van handige boekjes, vind je terug in het dossier. Met het idee dat ook andere werkgevers ze kunnen downloaden en gebruiken. Ben je nieuwsgierig geworden naar het dossier Werk en Ziek zijn, klik dan hier om de verschillende artikelen te lezen. Hopelijk helpt of inspireert de informatie je.

PP-ONC-NLD-0373