Gelukkig heb je je wenkbrauwen nog

Wat je liever niet en beter wel kunt zeggen tegen mensen met kanker

Gelukkig heb je je wenkbrauwen nog

Het boek ‘Gelukkig heb je je wenkbrauwen nog’ van Erik Muller is bedoeld voor iedereen die ooit te maken krijgt met een naaste, familielid, vriend of collega met kanker. Wat is een goede manier om hierop te reageren? En wat niet? Daar geeft dit boek op een praktische en soms humorvolle manier antwoord op. Bent u arts of verpleegkundig specialist in oncologie? Vraag het boek kosteloos aan.

Vraag het boek aan

Vraag het boek ‘Gelukkig heb je je wenkbrauwen nog’ kosteloos aan

Jaarlijks worden in ons land meer dan 120.000 mensen gediagnostiseerd met kanker. Deze mensen worden regelmatig geconfronteerd met onhandige en soms kwetsende opmerkingen van naasten. Vaak zijn deze opmerkingen goed bedoeld, maar ze komen voort uit ongemak of gebrek aan inlevingsvermogen en belangstelling.

 

Erik Muller, inmiddels gepensioneerd en voorheen werkzaam als internist-oncoloog in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem, heeft tijdens zijn werk altijd veel aandacht gehad voor het belang van de sociale interactie van zijn patiënten met hun omgeving. Hij heeft gezien hoe ‘verkeerde’ opmerkingen een patiënt kunnen raken. In de loop der jaren is hij deze opmerkingen gaan noteren. De anekdotes en de daaruit getrokken lessen heeft hij op een niet belerende en soms humorvolle manier verwerkt in het boek ‘Gelukkig heb je je wenkbrauwen nog’. Een aanrader voor iedereen die op welke wijze dan ook te maken heeft met mensen met kanker, ook voor u als zorgprofessional.

Bent u arts of verpleegkundig specialist in oncologie? Vraag dan het boek ‘Gelukkig heb je je wenkbrauwen nog’ kosteloos aan voor uzelf, of voor uw patiënten en hun omgeving.

Vraag het boek aan

Waarom een boek over hoe je kunt reageren op iemand met kanker?

Mensen met kanker krijgen soms reacties waar ze helemaal niet blij van worden en waar ze zich aan storen. ‘Het komt wel goed’, ‘Mijn buurvrouw heeft ook kanker’, ‘Je moet wel positief blijven hoor’, ‘Staat je goed, dat korte haar’ en ‘Gelukkig heb je je wenkbrauwen nog’ zijn slechts enkele voorbeelden van reacties die Erik Muller tijdens zijn loopbaan als medisch oncoloog ter ore zijn gekomen. Die opmerkingen kunnen volgens Muller van alle kanten komen: van naaste familieleden, collega’s, vrienden, goede en minder goede bekenden, maar ook van professionals, zoals dokters en verpleegkundigen. Muller verzamelde de verhalen van zijn patiënten over hoe hun omgeving reageerde op hun ziekte en verwerkte dit in het boek ‘Gelukkig heb je je wenkbrauwen nog’.

Muller: “Wat mij het meest trof was de impact van onhandige opmerkingen op mensen met kanker. Verkeerde opmerkingen kunnen pijn doen.” Hij legt in dit boek helder en duidelijk uit wat veel mensen met kanker niet fijn vinden om te horen en waarom. Het boek is bedoeld als bewustwording voor buitenstaanders, die zich vaak niet realiseren hoe gevoelig bepaalde opmerkingen kunnen liggen.

Vraag het boek aan

Vraag het boek kosteloos aan

Indien ik dit nog niet heb gedaan, geef ik Pfizer toestemming om mijn e-mailadres te gebruiken om mij waardevolle informatie over evenementen en wetenschappelijke en gezondheidsgerelateerde informatie op basis van mijn specialiteit en belangen toe te sturen. Meer informatie over het gebruik van uw gegevens vind u in onze Privacy verklaring.
PP-IBR-NLD-0697