Deze website met internetadres http://www.pfizerpro.nl en alle hierop vermelde informatie is uitsluitend gericht op inwoners van Nederland.

Zoek

Menu

Close

Inloggen of registrerenUitloggen Onze geneesmiddelenZiektebeeldenOntdek meerOntdek meerEducatieMaterialenVideo'sContactContactNeem gerust contact met ons opStel een vraagPfizer medische informatie

Menu

Close

OverOverPneumokokkenMeningokokkenTick-borne encephalitis (TBE)COVID-19RijksvaccinatieprogrammaWetenschapWetenschapVaccintechnologieenNascholingenOnze geneesmiddelenOnze geneesmiddelenVaccins portfolioApexxnarPrevenar13NimenrixTrumembaFSME-IMMUNComirnaty

Klik hier voor de voorschrijfinformatie voor Nimenrix® (meningokokkengroepen A, C, W-135 en Y geconjugeerd vaccin) voor Nederland. 
Klik hier voor de voorschrijfinformatie voor Trumenba®▼ (meningokokken groep B-vaccin [recombinant, geadsorbeerd]) voor Nederland.
Informatie over het melden van bijwerkingen vindt u onderaan de pagina.

Meningokokkenziekte – ziektemechanisme

Meningokokkenziekte is de benaming voor elke ziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Neisseria meningitidis. N. meningitidis komt alleen bij de mens voor.1

Om ziekte te veroorzaken moet de bacterie overleven in de bloedbaan, door te ontkomen aan aangeboren immuunmechanismen van de gastheer, in het bijzonder het complementsysteem.2 De bacterie is hiertoe in staat dankzij een unieke structuur, die bestaat uit een (cytoplasmatische) binnenmembraan en een buitenmembraan, die van elkaar worden gescheiden door een celwand. Deze structuren bieden plaats aan de oppervlakte-eiwitten van de buitenmembraan en polysachariden van het kapsel, die de voornaamste oppervlakteantigenen van het organisme vormen.3 Deze antigenen zijn het doelwit van de immunologische activiteit van het gastheerorganisme.

N. meningitidis gebruikt het polysacharidekapsel om aan vernietiging door het immuunsysteem te ontsnappen; met behulp van een beschermende laag voorkomt de bacterie binding van het complementsysteem dat anders lysis en fagocytose in gang kan zetten. Het complement-bacteriecomplex wordt ‘C3b’ genoemd.4 Ontsnapping kan ook nog worden bevorderd met andere methoden, zoals nabootsing van gastheermoleculen, rekrutering van factor H en de genetische diversiteit van de bacterie.

Figuur 1: Mechanisme van polysacharidekapsel. Bewerkt naar Tan LKK, Carlone GM, Borrow R. Advances in the development of vaccines against Neisseria meningitidis. N Engl J Med. 2010; 362:1511-20.

Ziekteprogressie en symptomen

De incubatietijd van meningokokkenziekte is 3 tot 4 dagen, met een spreiding van 1 tot 10 dagen. De snelheid waarmee de ziekte zich ontwikkelt, verschilt per patiënt.3

  1. De vroege symptomen (prodroom) kunnen bestaan uit koorts, malaise en lethargie.
  2. De klassieke symptomen die specifieker voor meningitis zijn, zijn nekstijfheid, ernstige hoofdpijn en fotofobie.
  3. Ter vergelijking, de symptomen van sepsis omvatten vaker pijn in de ledematen/gewrichten, bleke/gevlekte blauwachtige huid en tachycardie. Late kenmerken van invasieve meningokokkenziekte kunnen bestaan uit verwardheid, delier en verminderd bewustzijn.

Referenties:

Rosenstein NE, Perkins BA, Stephens DS, Popovic T, Hughes JM. Meningococcal disease. N Engl J Med. 2001; 344(18):1378-1388.Schneider MC, Exley RM, Chan H, et al. Functional significance of factor H binding to Neisseria meningitidis. J Immunol. 2006; 176:7566-7575.United States Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Meningococcal Disease. In: Hamborsky J, Kroger A, Wolfe S, eds, editors. Epidemiology and Prevention of Vaccine-Preventable Diseases. 14th ed. Washington DC: Public Health Foundation; 2021.Panatto D, Amicizia D, Lai PL, Gasparini R. Neisseria meningitidis B vaccines. Exp Rev Vacc. 2011; 10(9):1337-1351.Meningitis Research Foundation. Meningococcal Meningitis and Septicaemia Guidance Notes: Diagnosis and Treatment in General Practice. United Kingdom: Meningitis Research Foundation; 2018.Nimenrix. Samenvatting van de productkenmerken, Nederland, Pfizer BV. Beschikbaar op: [Geraadpleegd: mei 2022].Trumenba. Samenvatting van de productkenmerken, Nederland, Pfizer BV. Beschikbaar op:  [Geraadpleegd: mei 2022].
PP-PRV-NLD-0026

Wilt u een bijwerking melden? Gebruik dan het meldformulier bijwerkingen.
U kunt dit formulier downloaden of opslaan en het vervolgens sturen naar [email protected].

PfizerPro AccountPfizerPro AccountU vindt informatie over geneesmiddelen, werkingsmechanismen, werkzame stoffen, doseringen en bijwerkingen die kunnen optreden. Zodat u nog beter in staat bent om uw patiënten te helpen.InloggenRegistrerenAccountUitloggen

De informatie die op deze website wordt aangeboden is uitsluitend bedoeld voor zorgverleners in Nederland. Bent u geen zorgverlener, maar patiënt of consument, ga dan naar www.pfizer.nl.

 

2023 Pfizer© Alle rechten voorbehouden.
 

PP-UNP-NLD-0556
U verlaat de website van Pfizer
Door op oké te klikken, verlaat u de website van Pfizer. De links naar websites buiten Pfizer worden u als service aangeboden. Pfizer heeft geen invloed op de inhoud van deze sites en is er niet voor verantwoordelijk.