Deze website met internetadres http://www.pfizerpro.nl en alle hierop vermelde informatie is uitsluitend gericht op inwoners van Nederland.

Zoek

Menu

Close

Inloggen of registrerenUitloggen Onze geneesmiddelenZiektebeeldenOntdek meerOntdek meerEducatieMaterialenVideo'sContactContactNeem gerust contact met ons opStel een vraagPfizer medische informatie

Menu

Close

OverOverPneumokokkenMeningokokkenTick-borne encephalitis (TBE)COVID-19RijksvaccinatieprogrammaWetenschapWetenschapVaccintechnologieenNascholingenOnze geneesmiddelenOnze geneesmiddelenVaccins portfolioApexxnarPrevenar13NimenrixTrumembaFSME-IMMUNComirnaty

Rijksvaccinatieprogramma (RVP)

In Nederland kennen we sinds 1957 een Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Doel van dit programma is de bevolking te beschermen tegen een aantal gevaarlijke infectieziekten. Momenteel kunnen alle kinderen in Nederland volgens het RVP-vaccinaties krijgen tegen difterie, kinkhoest, tetanus, poliomyelitus, Haemophilus influenzae type b, hepatitis B, bof, mazelen, rodehond, meningokokken types A, C, W en Y, pneumokokken en humaan papillomavirus.

Vaccinatieschema en uitvoerende instanties

Vaccinatie van kinderen in Nederland gebeurt volgens onderstaand schema, bij de daarbij aangegeven uitvoerende instanties van de Jeugdgezondheidszorg (JGZ).

Bron: Rijksvaccinatieprogramma.nl
 

Er is geen medische reden om bij een gezond kind van het schema af te wijken van het RVP. Later vaccineren brengt risico’s met zich mee, omdat een kind langer onbeschermd is. Het kan soms nodig zijn, bijvoorbeeld in verband met ziekte, om een prikmoment te verplaatsen. Kijk op de website van het RIVM over aanpassen van een vaccinatiemoment en gevolgen van afwijken.

Organisatie

Het Ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport is verantwoordelijk voor de inhoud van het RVP. De minister bepaalt dus welke vaccinaties door middel van het RVP worden aangeboden en laat zich hierbij adviseren door de Gezondheidsraad.

Door opheffing van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) zijn de financiële en wettelijke basis van het RVP komen te vervallen en is het RVP per 1 januari 2018 opgenomen in de Wet publieke gezondheidszorg (Wpg). Een van de belangrijkste veranderingen die hiermee gepaard ging, was de betrokkenheid van de gemeenten. Zij zijn vanaf 1 januari 2019 namelijk gedeeltelijk verantwoordelijk voor de uitvoering van het RVP.

In de praktijk betekent dit dat de gemeente, en niet het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), als opdrachtgever contractuele afspraken moet maken over de bekostiging en uitvoering met de uitvoeringsorganisaties van de Jeugdgezondheidszorg (JGD). Hieronder vindt u een overzicht van de taken en verantwoordelijkheden van de drie partijen die betrokken zijn bij de uitvoering van het RVP: het RIVM, de gemeenten en de uitvoeringsorganisaties van de Jeugdgezondheidszorg (JGZ).

RIVM:

Uitvoeringsorganisaties (JGD):

Gemeenten:

Kosten

De kosten voor vaccinaties als onderdeel van het RVP komen voor rekening van de gemeenten. Ouders hoeven geen bijdrage te betalen voor de vaccinaties in het kader van het RVP, tenzij ze kiezen voor een ander vaccin dan het vaccin dat voor het RVP ter beschikking wordt gesteld. 

Ontwikkelingen

Vanaf december 2019 worden zwangere vrouwen gevaccineerd tegen kinkhoest om hun kinderen vanaf de geboorte tegen deze ziekte te beschermen. In het afgelopen tijd er zijn een aantal wijzigingen in het RVP doorgevoerd. Vanaf september 2022 gaat VWS het rotavirusvaccin aanbieden aan pasgeboren kinderen en het vaccin wordt opgenomen in de RVP vanaf 2024. Ook vanaf 2022 krijgen jongens en meisjes de uitnodiging voor een HPV-vaccin te halen en er is een inhaalcampagne voor jongeren tussen 10 en 18 jaar die de vaccinatie nog niet hebben gehad. 

Referenties:Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Rijksvaccinatieprogramma. https://rijksvaccinatieprogramma.nl/. Geraadpleegd november 2019.Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Richtlijn Uitvoering RVP 2019. https://rijksvaccinatieprogramma.nl/professionals/richtlijnen/rvp-richtlijn-uitvoering-2019. Geraadpleegd november 2019.Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Handreiking ‘Uitvoering van het Rijksvaccinatieprogramma door gemeenten in samenhang met afspraken over de Jeugdgezondheidszorg’. https://vng.nl/sites/default/files/brieven/2017/attachments/handreiking_rvp20171017.pdf
PP-PRV-NLD-0026

Wilt u een bijwerking melden? Gebruik dan het meldformulier bijwerkingen.
U kunt dit formulier downloaden of opslaan en het vervolgens sturen naar [email protected].

PfizerPro AccountPfizerPro AccountU vindt informatie over geneesmiddelen, werkingsmechanismen, werkzame stoffen, doseringen en bijwerkingen die kunnen optreden. Zodat u nog beter in staat bent om uw patiënten te helpen.InloggenRegistrerenAccountUitloggen

De informatie die op deze website wordt aangeboden is uitsluitend bedoeld voor zorgverleners in Nederland. Bent u geen zorgverlener, maar patiënt of consument, ga dan naar www.pfizer.nl.

 

2023 Pfizer© Alle rechten voorbehouden.
 

PP-UNP-NLD-0556
U verlaat de website van Pfizer
Door op oké te klikken, verlaat u de website van Pfizer. De links naar websites buiten Pfizer worden u als service aangeboden. Pfizer heeft geen invloed op de inhoud van deze sites en is er niet voor verantwoordelijk.