Deze website met internetadres http://www.pfizerpro.nl en alle hierop vermelde informatie is uitsluitend gericht op inwoners van Nederland.

Zoek

Menu

Close

Inloggen of registrerenUitloggen Onze geneesmiddelenZiektebeeldenOntdek meerOntdek meerEducatieMaterialenVideo'sOver PfizerOver PfizerNieuwsBlogsMedewerkers in beeldContactContactNeem gerust contact met ons opStel een vraagPfizer medische informatie

Menu

Close

SituatieSituatieLandelijke actieplannen tegen antimicrobiële resistentieWereldwijde dreigingNederlandse situatieAanpakAanpakGeschiedenis van antibioticaAntibioticabeleid ter preventie resistentieSWABATLASNascholingNascholingVideo'sPodcastsFramingham on Infectious DiseasesWebinarsWebinarserie Fungal Infections
ATLASWereldwijde Surveillance (ATLAS): 14 jaar aan wereldwijde surveillance van antimicrobiële resistentie raadplegen

Antimicrobiële resistentie (AMR) is een van de grootste bedreigingen voor de wereldwijde volksgezondheid, 
waarschuwt de WHO1, en inzicht in de zich ontwikkelende resistentietrends vormt een belangrijk element in het streven naar beperking van de opkomst van AMR en het ontwikkelen van AMR-beleid2.

Wereldwijd surveillanceprogramma

ATLAS is een wereldwijd AMR-surveillanceprogramma, gesponsord door Pfizer. Hiermee krijgen professionals en onderzoekers in de gezondheidszorg de mogelijkheid om kosteloos 14 jaar aan wereldwijde AMR-surveillancegegevens te raadplegen en een bijgewerkt overzicht te krijgen van antimicrobiële vatbaarheids- en resistentietrends in de loop der tijd en in verschillende landen. ATLAS ondersteunt eveneens wereldwijde gezondheidsinstanties bij het ontwikkelen van programma’s voor antimicrobieel toezicht.

ATLAS staat voor Antimicrobial Testing Leadership And Surveillance. Het monitort voortdurend de ontwikkeling van resistentiepercentages en het optreden en de verspreiding van nieuwe resistente pathogenen wereldwijd. U kunt toegang krijgen tot ATLAS via een interactieve, gebruiksvriendelijke website of een mobiele app.

Toegang tot ATLAS >Loading350.000 isolaten uit 200 centra in 60 landen

ATLAS bestrijkt meer dan 350.000 isolaten uit 200 centra in 60 landen. In 2018 zal het aantal isolaten in ATLAS naar verwachting verdubbelen. ATLAS is gebaseerd op gegevens uit het surveillanceonderzoek TEST*, het uitgebreidste open-access surveillanceonderzoek ooit. Tot op heden zijn er meer dan 750 congrespresentaties en meer dan 50 intercollegiaal getoetste publicaties gebaseerd op gegevens uit ATLAS.

Meer over TEST (Tigecycline Evaluatie en Surveillance Trial)

TEST (Tigecycline Evaluatie en Surveillance Trial) is een wereldwijd surveillanceonderzoek dat in 2004 werd gestart. Ziekenhuizen en gemeenschappen in de hele wereld verzamelen pathogenen van geïnfecteerde patiënten. De pathogenen worden in een enkel centraal laboratorium getest met een reeks antibiotica die worden gebruikt voor de behandeling van ernstige infecties. Op dit moment omvat TEST gegevens van meer dan 336.000 pathogenen. Het is daarmee het meest uitgebreide, open-access surveillanceonderzoek ooit.

“De surveillance van resistentiepatronen is voor artsen en volksgezondheidsfunctionarissen van doorslaggevend belang voor het lokaal en nationaal beoordelen van zowel de aard als de omvang van opduikende resistentie. ATLAS is de enige database van zijn soort die zo’n brede verzameling betrouwbare, direct beschikbare informatie kan bieden op een gebruiksvriendelijk platform.”

Dr. Matteo Bassetti, hoofd van de kliniek voor infectieziekten van de Universiteit van Udine in Italië
Een platform voor kennisdeling

ATLAS is een door Pfizer gefaciliteerd platform waarop professionals en onderzoekers in de gezondheidszorg uit de hele wereld toegang kunnen krijgen tot Pfizers surveillancegegevens over antimicrobiële resistentie. Het is een van de grootste AMR-surveillanceprogramma's ter wereld en een aanvulling op de nationale en internationale surveillanceprogramma’s voor AMR. ATLAS wordt elke 6 maanden bijgewerkt.

Toegang tot ATLAS >LoadingATLAS gebruiken

Gegevens en interactieve hulpmiddelen ontvangen

Met de uitgebreide database en de interactieve visuele hulpmiddelen is ATLAS een waardevolle bron voor 
professionals en onderzoekers in de gezondheidszorg. Je kan ermee:

  • Heatmaps genereren met antimicrobiële gevoeligheid en resistentie in de loop der tijd en tussen landen.
  • Vergelijkend analyseren tussen regio’s.
  • Gegevens zoeken en filteren op jaar, land, pathogeen, antimicrobiële geneesmiddelen en infectiebron.
  • Gegevens rechtstreeks naar Powerpoint en Excel sturen voor publicaties, presentaties enz.
  • Tabellen, lijnplots en staafdiagrammen genereren in 2D en 3D.
  • Alle publicaties op basis van gegevens uit ATLAS zoeken en downloaden.
Direct toegang tot ATLAS

Krijg direct toegang tot ATLAS vanaf iedere pc, of benader ATLAS via een downloadbare app voor de smartphone of tablet. Zoek naar ATLAS in de app-winkel.


  

ATLASLoading
Heatmaps genereren
  • Geografische heatmaps voor antimicrobiële vatbaarheid geven de mogelijkheid om voor verschillende pathogenen en antimicrobiële geneesmiddelen te zien hoe de antimicrobiële resistentie zich in de wereld, in regio’s of in landen in de loop der tijd ontwikkelt. Door in te zoomen en de muis over een bepaald land te bewegen, kunnen de resistentiepercentages in dat specifieke land bekeken worden.
  • Pas een willekeurige heatmap aan, door op de knop ‘Edit’ te klikken en een regio, pathogeen, antimicrobieel geneesmiddel en jaar te kiezen. Klik vervolgens op ‘Apply filter’ voor een nieuwe heatmap.
  • Selecteer EUCAST- of CSLI-breekpunten, afdelingsbron, isolaatbron en/of resistentiepatroon van een isolaat, door op de knop 'Advanced' te klikken. Klik op ‘Apply filter’ voor een nieuwe heatmap.
  • Alle heatmaps kunnen worden gedownload door rechtsboven op het symbool te klikken.
Toegang krijgen tot gegevens
  • Door te klikken op de knop ‘Database’ linksonder, wordt rechtstreeks toegang to de database vanuit de heatmap verkregen. De gegevens worden vervolgens weergegeven in een interactief tabelformaat dat in een lijnplot of een staafdiagram (2D en 3D) kan worden geconverteerd.
  • Configureer en vergelijk de verspreiding van MRC-frequentie op land, genus of soort, per jaar of antimicrobieel geneesmiddel.
  • Alle tabellen, grafieken en diagrammen kunnen worden gedownload door rechtsboven op het symbool te klikken.
Referenties:World Health Organization. Antibiotic resistance. November 2017. Available at: here. Last accessed November 
2017
Review on Antimicrobial Resistance. Tackling a crisis for the health and wealth of nations. December 2014. 
Available here. Last accessed November 2017
PP-CRB-NLD-0176

Wilt u een bijwerking melden? Ga dan naar de 'Bijwerkingen melden' pagina en klik vervolgens op u van toepassing zijnde button.

PfizerPro AccountPfizerPro AccountU vindt informatie over geneesmiddelen, werkingsmechanismen, werkzame stoffen, doseringen en bijwerkingen die kunnen optreden. Zodat u nog beter in staat bent om uw patiënten te helpen.InloggenRegistrerenAccountUitloggen

De informatie die op deze website wordt aangeboden is uitsluitend bedoeld voor zorgverleners in Nederland. Bent u geen zorgverlener, maar patiënt of consument, ga dan naar www.pfizer.nl.

 

2024 Pfizer© Alle rechten voorbehouden.
 

PP-UNP-NLD-0556
U verlaat de website van Pfizer
Door op oké te klikken, verlaat u de website van Pfizer. De links naar websites buiten Pfizer worden u als service aangeboden. Pfizer heeft geen invloed op de inhoud van deze sites en is er niet voor verantwoordelijk.