Deze website met internetadres http://www.pfizerpro.nl en alle hierop vermelde informatie is uitsluitend gericht op inwoners van Nederland.

Zoek

Menu

Close

Inloggen of registrerenUitloggen Onze geneesmiddelenZiektebeeldenOntdek meerOntdek meerEducatieMaterialenVideo'sOver PfizerOver PfizerNieuwsBlogsMedewerkers in beeldContactContactNeem gerust contact met ons opStel een vraagPfizer medische informatie
Multipel MyeloomLeukemie

Leukemie

DiagnoseBehandeling van bloedkankerStamceltransplantatie
Kwaliteit van Leven

Kwaliteit van leven

Vermoeidheid bij kankerMeer aandacht voor werk bij bloedkankerWerk is een essentieel onderdeel van elk gesprek
Educatie

Educatie

Vermoeidheid bij kankerWorkshop Gesprekshulp Werk en Kanker
Onze geneesmiddelen

Menu

Close

Multipel Myeloom

Pfizer houdt zich al een aantal jaren bezig met bloedkanker, voornamelijk leukemie. Maar sinds kort hebben we onze focus verbreed naar multipel myeloom (MM).

Pfizer wil u als behandelaar ondersteunen zodat u uw patiënten nog beter kunt helpen.

Ten eerste werken we samen met u aan nieuwe medicamenteuze behandelopties door het doen van klinisch onderzoek.

Ten tweede bieden we ondersteuningsprogramma’s en digitale instrumenten waarmee de kwaliteit van leven van uw patiënten verbeterd kan worden, zoals:

  • de gevalideerde app ‘Untire’ om grip te krijgen op vermoeidheid bij kanker;
  • e-learning over seksualiteit bij mensen met hematologische maligniteiten;
  • gesprekshulp over werk en kanker.
We willen u niet alleen in staat stellen om de overlevingskansen van mensen met MM te vergroten, maar ook uw patiënt, zodat zij hun leven zo normaal mogelijk kunnen leven.
Multipel myeloom in cijfers1
  • Na lymfoom is MM de meest voorkomende hematologische maligniteit.
  • Met ongeveer 1.300 diagnoses per jaar is MM een zeldzame vorm van kanker.
  • Hoewel de ziekte ongeneeslijk is, blijven de overlevingskansen bij MM stijgen sinds eind jaren tachtig.
  • De laatste tijd neemt de 5-jaarsoverleving van MM het snelst toe bij mensen met een leeftijd tussen de 66 en 70 jaar – waarschijnlijk vanwege nieuwe (combinaties van) geneesmiddelen.
  • Gemiddeld overlijdt het merendeel van de mensen met MM binnen 10 jaar na de diagnose (64%).
  • Ouderen blijven over het algemeen korter in leven: ongeveer 1 op de 5 mensen met een leeftijd boven de 70 jaar sterft binnen 6 maanden na de diagnose MM.
De late gevolgen van multipel myeloom2,3Waar het vroeger voornamelijk ging om levensverlenging bij de behandeling van kanker, heeft de kwaliteit van dat leven tegenwoordig een net zo hoge prioriteit. Zo ook bij MM.

Maar helaas is de kwaliteit van leven niet altijd optimaal voor patiënten met MM, met name door de late gevolgen van hun ziekte en de behandeling.

Hieronder volgt een greep uit de patiëntgerapporteerde uitkomsten van het PROFIEL-register om te laten zien hoe late gevolgen de dagelijkse realiteit van MM-patiënten minder leefbaar maken.

De meest voorkomende klachten die mensen met MM rapporteren zijn: vermoeidheid (41%), neuropathie (35%), somberheid (30%) en angst (25%). Wat verder uit het PROFIEL-register blijkt, is dat meer dan 40% van de mensen met MM slechter functioneert in het dagelijks leven dan de algemene populatie.

Eigenlijk zijn de gevolgen van de ziekte en behandeling voor veel patiënten merkbaar in elk aspect van het leven: van werk tot hobby’s en relaties. Voor een kwart van hen zijn helder nadenken, dingen onthouden en zich concentreren opeens niet meer vanzelfsprekend. En wat misschien nog het meest schrijnend is: hoe langer iemand met MM leeft, hoe groter de kans dat diegene late gevolgen zal ondervinden.
Educatie

Referenties:

Multipel myeloom. (4 december 2023). https://iknl.nl/kankersoorten/hemato-oncologie/nkr-cijfers/mmGevolgen van multipel myeloom. (z.d.). https://iknl.nl/kankersoorten/hemato-oncologie/gevolgen-van-hematologische-maligniteiten/gevolgen-van-mmMeer dan 800.000 mensen leven met de gevolgen van kanker. (12 april 2019). https://iknl.nl/nieuws/2019/meer-dan-800-000-mensen-leven-met-de-gevolgen-van
PP-L1A-NLD-0028

Wilt u een bijwerking melden? Gebruik dan het meldformulier bijwerkingen.
U kunt dit formulier downloaden of opslaan en het vervolgens sturen naar [email protected].

PfizerPro AccountPfizerPro AccountU vindt informatie over geneesmiddelen, werkingsmechanismen, werkzame stoffen, doseringen en bijwerkingen die kunnen optreden. Zodat u nog beter in staat bent om uw patiënten te helpen.InloggenRegistrerenAccountUitloggen

De informatie die op deze website wordt aangeboden is uitsluitend bedoeld voor zorgverleners in Nederland. Bent u geen zorgverlener, maar patiënt of consument, ga dan naar www.pfizer.nl.

 

2023 Pfizer© Alle rechten voorbehouden.
 

PP-UNP-NLD-0556
U verlaat de website van Pfizer
Door op oké te klikken, verlaat u de website van Pfizer. De links naar websites buiten Pfizer worden u als service aangeboden. Pfizer heeft geen invloed op de inhoud van deze sites en is er niet voor verantwoordelijk.