Deze website met internetadres http://www.pfizerpro.nl en alle hierop vermelde informatie is uitsluitend gericht op inwoners van Nederland.

Zoek

Menu

Close

Inloggen of registrerenUitloggen Onze geneesmiddelenZiektebeeldenOntdek meerOntdek meerEducatieMaterialenVideo'sOver PfizerOver PfizerNieuwsBlogsMedewerkers in beeldContactContactNeem gerust contact met ons opStel een vraagPfizer medische informatie
Supporting Resources

Menu

Close

Partners in HealthNVMO – Pieter de MulderNederlands Kanker CollectiefCare CoalitionAntoni van Leeuwenhoek FoundationDuurzaamheid en doelmatigheidSymposium Duurzaamheid en doelmatigheid in de zorg​Beperkte gezondheidsvaardighedenZorgverbeteringBoost borstkankerBoost hematologieKwaliteit van levenKanker en werkSeksualiteit en intimiteitZiektebeeldenBorstkanker
LongkankerBloedkanker
Toegang tot geneesmiddelenVerbeteren toegankelijkheid innovatieve geneesmiddelen
Symposium Duurzaamheid en doelmatigheid in de zorgZiekenhuisverplaatste zorg
Met andere woordenAandacht voor beperkte gezondheidsvaardigheden  Wat zijn beperkte gezondheidsvaardigheden?Wat zijn beperkte gezondheidsvaardigheden?

Wanneer u als zorgprofessional iets aan uw patiënt uitlegt en u gebruikt daarbij veel medische en ingewikkelde termen, kan het zijn dat de patiënt u niet begrijpt. Dat heeft niet altijd iets te maken met de intelligentie van de patiënt. Wanneer iemand de diagnose kanker krijgt, slaat dit in als een bom; dit kan het vermogen om (gezondheids)informatie op te nemen beperken. Ook kan het zijn dat uw patiënt laaggeletterd is of een andere moedertaal heeft en u om die reden niet goed begrijpt. Dit (soms tijdelijke) niet goed kunnen begrijpen van gezondheidsinformatie noemen we: beperkte gezondheidsvaardigheden. Om ervoor te zorgen dat uw patiënt toch begrijpt wat u wilt uitleggen, kunt u uw boodschap vertellen ‘met andere woorden’. Met andere woorden: u legt uw verhaal uit maar gebruikt hierbij makkelijke woorden en korte, eenvoudige zinnen. Pfizer kan u hierbij helpen qua kennisvergroting en tools.

Met andere woorden? Pfizer helpt!

Pfizer heeft tools, tips en tricks ontwikkeld om mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden beter te begeleiden. We delen deze hulpmiddelen graag met u. We denken bovendien graag met u mee over het gezondheidsvaardig maken van uw organisatie.

Neem contact met ons op om de gezamelijke mogelijkheden te bespreken

Contact opnemenLoading
Wat zijn beperkte gezondheidsvaardigheden?

Ongeveer 35 procent van de volwassen Nederlanders had in 2023 onvoldoende of te beperkte gezondheidsvaardigheden om gezondheidsinformatie te krijgen, te begrijpen, te beoordelen en te gebruiken. 

 

Beperkte gezondheidsvaardigheden kunnen voor problemen zorgen bij het lezen van instructies, begrijpen van moeilijke woorden, volgen van ingewikkelde behandelingen, en de weg vinden in de gezondheidszorg2. Dit kan leiden tot fouten, minder goede resultaten en meer risico op gezondheidsproblemen. Bovendien ervaren mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden de kwaliteit van de zorg die ze krijgen als minder goed3. Goede redenen om uw boodschap ook eens met andere woorden te vertellen. 

Wist u dat...
  • In 2023: 65% voldoende gezondheidsvaardig, 27% beperkt gezondheidsvaardig, 8% onvoldoende gezondheidsvaardig. (bron Nivel
  • Een deel van deze groep is laaggeletterd, dat betekent dat ze moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen. Laaggeletterdheid komt vaker voor bij mensen met een lage opleiding, ouderen en migranten.4,5 Ook mensen die een andere moedertaal hebben dan Nederlands kunnen beperkte gezondheidsvaardigheden hebben, omdat ze de taal niet goed begrijpen. 
  • Gezondheidsvaardigheden zijn ongelijk verdeeld in de algemene bevolking. Volgens de onderzoekers hebben ouderen, mensen met een lagere opleiding en mensen met een slechtere ervaren gezondheid vaker te maken met onvoldoende of beperkte gezondheidsvaardigheden dan respectievelijk jongeren, mensen die hoger zijn opgeleid en mensen die hun gezondheid als beter ervaren. Algemeen geldt dat onvoldoende of beperkte gezondheidsvaardigheden vaker voorkomen bij groepen in onze samenleving die al kwetsbaarder zijn in fysiek, sociaal en maatschappelijk opzicht. (bron Nivel
  • Ook regionaal zijn er verschillen in gezondheidsvaardigheden: mensen in de noordelijke provincies – Groningen, Friesland en Drenthe – hebben relatief vaker beperkte gezondheidsvaardigheden. (bron Nivel)  
Wat is de invloed op de zorg?

Beperkte gezondheidsvaardigheden zorgen voor slechtere gezondheid:

  • Zo komen astma en COPD, diabetes, kanker, hart- en vaatziekten en psychische problemen vaker voor bij mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden.6
  • Mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden overlijden gemiddeld gezien eerder.7
  • Ernstige fouten bij het gebruik van medicijnen komen vaker voor bij mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden.8

H3 (Mobile)H3 (Mobile)
Met andere woorden
Bronnen:https://www.nivel.nl/nl/nieuws/2023-heeft-een-op-de-drie-nederlanders-onvoldoende-beperkte-gezondheidsvaardighedenSørenson K, Van den Broucke S, Fullam J, Doyle G, Pelikan J. et al.. (HLS-EU). Consortium Health Literacy Project Europe. Health Literacy and public health: a systematic review and integration of definitions and models. BMC Public Health, 2012; 25: 12:80. Berkman ND, Sheridan SL, Donahue KE, Halpern DJ, Crotty K. Low health literacy and health outcomes: an updated systematic review. Annals of Internal Medicine, 2011; 155(2):97-107.Buisman, M., Allen, J., Fouarge, D., Houtkoop, W., & Velden, R. van der (2013). PIAAC: Kernvaardigheden voor werk en leven. Resultaten van de Nederlandse survey 2012. Den Bosch: ecbo.Heijmans, M., Zwikker, H., Heide, I. van der, Rademakers, J. NIVEL Kennisvraag 2016: zorg op maat. Hoe kunnen we de zorg beter laten aansluiten bij mensen met lage gezondheidsvaardigheden?Utrecht, NIVEL 2016.Rademakers J. (2014). Kennissynthese Gezondheidsvaardigheden. Niet voor iedereen vanzelfsprekend. NIVEL, Utrecht.Bostock S, Steptoe A. Association between low functional health literacy and mortality in older adults: Longitudinal cohort study. BMJ, 2012; 344:e1602.Schillinger D, Machtinger EL, Wang F, Chen LL, Win K, et al.. Language, literacy, and communication regarding medication in an anticoagulation clinic: Are pictures better than words? Advances in patient safety: From research to Implementation (Volume 2: Concepts and Methodology). Rockville (MD): Agency for Healthcare Research and Quality (US); 2005 Feb.Pharos: Checklist herkennen laaggeletterdheid en beperkte gezondheidsvaardigheden.
PP-UNP-NLD-1245

Wilt u een bijwerking melden? Ga dan naar de 'Bijwerkingen melden' pagina en klik vervolgens op u van toepassing zijnde button.

PfizerPro AccountPfizerPro AccountU vindt informatie over geneesmiddelen, werkingsmechanismen, werkzame stoffen, doseringen en bijwerkingen die kunnen optreden. Zodat u nog beter in staat bent om uw patiënten te helpen.InloggenRegistrerenAccountUitloggen

De informatie die op deze website wordt aangeboden is uitsluitend bedoeld voor zorgverleners in Nederland. Bent u geen zorgverlener, maar patiënt of consument, ga dan naar www.pfizer.nl.

 

2024 Pfizer© Alle rechten voorbehouden.
 

PP-UNP-NLD-1216
U verlaat de website van Pfizer
Door op oké te klikken, verlaat u de website van Pfizer. De links naar websites buiten Pfizer worden u als service aangeboden. Pfizer heeft geen invloed op de inhoud van deze sites en is er niet voor verantwoordelijk.