Deze website met internetadres http://www.pfizerpro.nl en alle hierop vermelde informatie is uitsluitend gericht op inwoners van Nederland.

Zoek

Menu

Close

Inloggen of registrerenUitloggen Onze geneesmiddelenZiektebeeldenOntdek meerOntdek meerEducatieMaterialenVideo'sOver PfizerOver PfizerNieuwsBlogsMedewerkers in beeldContactContactNeem gerust contact met ons opStel een vraagPfizer medische informatie

Menu

Close

Over AcromegalieSpecialisatiesSpecialisatiesHoe herken je acromegalie binnen de mondzorgFysiotherapie - en podotherapie bij acromegalieRol van de huisartsenpraktijk bij de herkenning en diagnose van acromegaliePatiëntperspectiefPatiëntperspectiefHet verhaal van AstridHet verhaal van HennieHet verhaal van SaskiaOndersteundende materialenOndersteunende
materialen
Infographic: Acromegalie in Nederland
Fysio-/podotherapeut
Wat je allemaal moet weten over acromegalie

Bij acromegalie produceert de hypofyse te veel groeihormoon, meestal door een goedaardige tumor (hypofyseadenoom). Door de overproductie van groeihormoon "veranderen uiterlijke kenmerken van b.v. vorm van gezicht en mond en gaan vaak ook de organen groeien". De groei gaat langzaam en valt dus niet meteen op, maar kan wel grote gevolgen hebben.

Acromegalie is zeldzaam. In Nederland zijn er ongeveer 1500 mensen bekend met deze ziekte. Jaarlijks  komen er zo'n 50-100 nieuwe gevallen bij. Acromegalie ontstaat bij mannen en vrouwen meestal tussen de 40 en 50 jaar, maar kan op elke leeftijd optreden.

De bekendste kenmerken van acromegalie zijn veranderingen in het gezicht en groei van handen en voeten. Minder bekend is dat ook de organen groeien, met alle gevolgen van dien. Zo beïnvloedt een vergroot hart de levensverwachting van iemand negatief en geeft een veranderde endocriene stofwisseling klachten van chronische vermoeidheid. Vroege herkenning en adequate behandeling is dus van levensbelang.

Waarom is het vroegtijdig herkennen van acromegalie belangrijk?

Het vroegtijdig opsporen van acromegalie is belangrijk omdat in een vroeg stadium de aandoening beter kan worden behandeld. Klachten en complicaties worden daarmee beperkt. Als de ziekte in een vroeg stadium wordt ontdekt, kan de arts vaak met een relatief eenvoudige behandeling de groeihormoonspiegels terugbrengen naar waarden vergelijkbaar met gezonde mensen en zo schade aan- en groei van botten en weefsels voorkomen. Dit is van grote invloed op een betere kwaliteit van leven die deze mensen ervaren.

Deze animatie legt uit waarom vroegtijdige herkenning belangrijk is en waar je alert op moet zijn.

Signalen en symptomen: alweer gegroeid?

De signalen van acromegalie komen geleidelijk aan het licht en variëren sterk van patiënt tot patiënt. Oplettendheid is dus geboden om de aandoening te herkennen.

De signalen en symptomen zijn grofweg in te delen in drie categorieën:

1. Geleidelijke veranderingen in het uiterlijk

 • Grotere handen, voeten, neus, oren, onderkaak
 • Grovere gelaatstrekken
 • Schoenen, ringen, handschoenen en mondbeschermers passen niet meer

2. Klachten door de groei van de organen, weefsels en botten, zoals

 • Spier- en gewrichtsklachten
 • Menstruatiestoornissen, onvruchtbaarheid en impotentie
 • Diabetes
 • Cardiomyopathie
 • Schildklierafwijkingen
 • Snurken
   

3. Algemene klachten

 • Vermoeidheid,
 • Hoofdpijn,  
 • Verminderd zicht
 • Slaapstoornissen
Bepaal de kans op acromegalie

Als iemand binnen een jaar alweer nieuwe steunzolen nodig heeft omdat de oude te klein zijn, kan dit een teken zijn van de ziekte. Wanneer de mondbeschermer die vorig jaar nog is aangemeten nu al te smal blijkt te zijn, moet er een belletje gaan rinkelen, dat dit niet normaal is. Ga met deze bevindingen naar de huisarts om dit te bespreken.

Een huisarts kan de kans op acromegalie beoordelen aan de hand van de symptomen, lichamelijk onderzoek en het IGF-1-gehalte in het bloed. Een verhoogd IGF-1-gehalte draagt bij aan de verdenking. Als de huisarts hiervan vermoedt dat acromegalie is ontstaan, verwijst deze desbetreffende persoon door naar het ziekenhuis.

In het ziekenhuis doet de internist-endocrinoloog doorgaans een orale glucosetolerantietest (OGTT). Hierbij wordt bloed afgenomen na het drinken van suikerwater. Normaal gesproken onderdrukt de suiker de afgifte van groeihormoon door de hypofyse. Bij acromegalie gebeurt dit niet of in mindere mate. Ook de andere hypofysehormonen worden onderzocht. Daarnaast wordt een MRI-scan gemaakt om een hypofyseadenoom vast te stellen of uit te sluiten.

Wat gebeurt er als de diagnose is gesteld?

Genezen van acromegalie is niet mogelijk. Behandeling kan de levensverwachting normaliseren, de klachten verminderen en de kwaliteit van leven verbeteren.

Er zijn drie soorten behandelingen die los van elkaar of in combinatie kunnen worden ingezet:

 1. Een operatie waarbij de hypofysetumor (deels) wordt verwijderd
 2. Bestraling van de hypofyse om de tumor te verkleinen
 3. Verschillende soorten medicatie die de afgifte van groeihormoon door de hypofyse remmen (somatostatineanalogen) of de gevolgen van het overschot aan groeihormoon beperken (groeihormoonreceptorblokkers).
De winst van op tijd diagnosticeren

In deze video bespreekt prof. dr. Nienke Biermazs wat de winst is van een tijdige diagnose voor patiënt en behandelaar.

De behandeling is maatwerk en is erop gericht om het overschot aan groeihormoon te verminderen en waar mogelijk te normaliseren. Zodoende zijn de gevolgen van acromegalie te beperken.

Uit de praktijkIn de onderstaande video van de Nederlandse Hypofyse Stichting vertelt Marjon van Iwaarden hoe acromegalie bij haar werd vastgesteld en wat de ziekte voor haar betekent. Meer informatie

Meer informatie voor patiënten is te vinden bij de Nederlandse Hypofyse Stichting.

Lees meerLoading

Klik hieronder voor meer informatie over wat u kunt doen:

Over acromegalie‘Was mijn acromegalie maar eerder ontdekt’

Vijf jaar geleden hoorde Astrid dat ze de zeldzame aandoening acromegalie heeft. Met als gevolg dat je lichaam te veel groeihormoon aanmaakt en je handen, voeten, kaak, ribben en organen doorgroeien. ’’Mijn trouwring past alleen nog om mijn pink.’’

Lees haar verhaalLoading
Bronnen:Bij het samenstellen van deze pagina is uiterste zorgvuldigheid betracht met betrekking tot het vermelden van bronnen. Mocht het onverhoopt zo zijn dat er iets niet vermeld is dan verzoeken wij die persoon of instantie direct contact op te nemen.
 • Katznelson L, et al. J Clin Endocrinol Metab. 2014;99:3933-51
 • Van Horne FJ, et al. Huisarts Wet 2018;61:51-5
PP-SOM-NLD-0465

Wilt u een bijwerking melden? Ga dan naar de 'Bijwerkingen melden' pagina en klik vervolgens op u van toepassing zijnde button.

PfizerPro AccountPfizerPro AccountU vindt informatie over geneesmiddelen, werkingsmechanismen, werkzame stoffen, doseringen en bijwerkingen die kunnen optreden. Zodat u nog beter in staat bent om uw patiënten te helpen.InloggenRegistrerenAccountUitloggen

De informatie die op deze website wordt aangeboden is uitsluitend bedoeld voor zorgverleners in Nederland. Bent u geen zorgverlener, maar patiënt of consument, ga dan naar www.pfizer.nl.

 

2024 Pfizer© Alle rechten voorbehouden.
 

PP-UNP-NLD-1216
U verlaat de website van Pfizer
Door op oké te klikken, verlaat u de website van Pfizer. De links naar websites buiten Pfizer worden u als service aangeboden. Pfizer heeft geen invloed op de inhoud van deze sites en is er niet voor verantwoordelijk. 
You are now leaving PfizerPro
​​​​​​​
​​​​​​​You are now leaving www.pfizerpro.co.uk. Links to external websites are provided as a resource to the viewer. This website is neither owned nor controlled by Pfizer Ltd. 

Pfizer accepts no responsibility for the content or services of the linked site other than the information or other materials relating to ​​​​​Pfizer medicines or 
business which it has provided or reviewed.

PP-PFE-GBR-3859. November 2021
​​​​​​​