Deze website met internetadres http://www.pfizerpro.nl en alle hierop vermelde informatie is uitsluitend gericht op inwoners van Nederland.

Zoek

Menu

Close

Inloggen of registrerenUitloggen Onze geneesmiddelenZiektebeeldenOntdek meerOntdek meerEducatieMaterialenVideo'sOver PfizerOver PfizerNieuwsBlogsMedewerkers in beeldContactContactNeem gerust contact met ons opStel een vraagPfizer medische informatie

Menu

Close

Over AcromegalieSpecialisatiesSpecialisatiesHoe herken je acromegalie binnen de mondzorgFysiotherapie - en podotherapie bij acromegalieRol van de huisartsenpraktijk bij de herkenning en diagnose van acromegaliePatiëntperspectiefPatiëntperspectiefHet verhaal van AstridHet verhaal van HennieHet verhaal van SaskiaOndersteundende materialenOndersteunende
materialen
Infographic: Acromegalie in Nederland
Fysio-/podotherapeut
Rol van de huisartsenpraktijk bij de herkenning en diagnose van acromegalieIk ben huisarts, op welke signalen moet ik letten?

Als huisarts kent u uw patiënten. U bent hun eerste aanspreekpunt voor vragen en klachten, ook als die niet meteen duidelijk zijn. U speelt dus een belangrijke rol bij de vroege diagnose van acromegalie. Bij deze zeldzame aandoening produceert de hypofyse te veel groeihormoon. Daardoor gaan delen van het lichaam langzaam groeien. De geleidelijke groei valt vaak niet meteen op, maar kan wel grote gevolgen hebben.

Huisartsen kunnen vanuit hun rol als aanspreekpunt en casemanager de signalen en symptomen van acromegalie als eerste opmerken. Deze signalering is essentieel. Als de diagnose sneller wordt gesteld, kunnen patiënten ook sneller de juiste behandeling krijgen en kunnen ernstige complicaties worden voorkomen.

Symptomen en signalen van acromegalie in de huisartsenpraktijkDe signalen van acromegalie komen heel geleidelijk aan het licht en variëren sterk van patiënt tot patiënt. Oplettendheid is dus geboden om de aandoening te herkennen. Vaak ontstaan in de loop van de tijd diverse complicaties.

Hier zijn enkele punten waarop huisartsen alert moeten zijn bij het stellen van eventuele diagnose:

Lichamelijk onderzoek: Tekenen van abnormale botgroei, zoals vergrote handen en voeten, verdikking van de botten in het gezicht en vergrote onderkaak, kunnen worden veroorzaakt door een overmatige aanwezigheid van groeihormoon. Hierdoor ontstaan ook veranderingen in lichaamshouding en mobiliteit.

Veranderingen in het uiterlijk: Acromegalie kan leiden tot veranderingen in het uiterlijk van een persoon, zoals een vergrote neus, lippen en oren, verdikking van de huid en een grovere gelaatstrekken. Soms helpt het om een oudere foto te gebruiken van b.v. paspoort/rijbewijs voor een goed vergelijk in tijd.
Gewrichtsstijfheid: Acromegalie kan gewrichtsstijfheid en verminderde mobiliteit veroorzaken. Deze uiten zich dan in beperkte bewegingsmogelijkheden van gewrichten zoals de schouders, heupen en wervelkolom.

Andere symptomen die verband houden met overmatig groeihormoon: Hand- en voet groeiversnelling na de puberteit, zweten, vermoeidheid, hoofdpijn, veranderingen in de menstruatiecyclus bij vrouwen en erectiestoornissen bij mannen.

Hieronder vindt u meer informatie van de signalen en symptomen van acromegalie.
Bron: Van Horne FJ, et al. Huisarts Wet 2018;61:51-5 Klik hier om de afbeelding te bekijkenLoadingWat moet ik doen als ik acromegalie vermoed?

Als u symptomen ziet die bij acromegalie kunnen passen, laat dan het IGF-1 in het bloed bepalen. Een verhoogd IGF-1-gehalte draagt bij aan de verdenking. Als u op basis van deze screening acromegalie vermoedt, stuur de patiënt dan door naar de internist-endocrinoloog in een kenniscentrum voor verdere diagnostiek en behandeling.

De universitaire medische centra in Nederland zijn expertisecentra voor hypofyseproblemen. Zij leveren gespecialiseerde zorg aan patiënten met acromegalie. Op de website van de Nederlandse HypofyseStichting vindt u een overzicht van de centra en uitgebreide informatie over acromegalie, de diagnostiek en behandeling.

Waarom is vroege signalering zo belangrijk?

Naast veranderende uiterlijke kenmerken kunnen acromegaliepatiënten ook veranderingen aan inwendige organen ontwikkelen, zoals een vergroot hart. Met de juiste behandeling kan het overschot aan groeihormoon worden verminderd, zodat de gevolgen van acromegalie worden beperkt. Zo krijgen patiënten minder klachten, een verbeterde kwaliteit van leven en een normale levensverwachting. Het signaleren van acromegalie is dus zinvol.

Specialisaties‘Zelf ken je jouw lichaam het beste’

’’Ik ben nog niet de oude. En ik denk ook niet dat ik dat ooit word of dat wil worden.’’ De ogen van Hennie (40) glanzen terwijl ze het vertelt. ’’Ik heb zoveel lessen geleerd van mijn acromegalie. Eén daarvan is dat je aan de bel moet trekken als je een diagnose krijgt die naar jouw gevoel niet klopt. Zelf ken je jouw lichaam het beste."

Lees meerLoading
Bronnen:Bij het samenstellen van deze pagina is uiterste zorgvuldigheid betracht met betrekking tot het vermelden van bronnen. Mocht het onverhoopt zo zijn dat er iets niet vermeld is dan verzoeken wij die persoon of instantie direct contact op te nemen.
PP-SOM-NLD-0465

Wilt u een bijwerking melden? Ga dan naar de 'Bijwerkingen melden' pagina en klik vervolgens op u van toepassing zijnde button.

PfizerPro AccountPfizerPro AccountU vindt informatie over geneesmiddelen, werkingsmechanismen, werkzame stoffen, doseringen en bijwerkingen die kunnen optreden. Zodat u nog beter in staat bent om uw patiënten te helpen.InloggenRegistrerenAccountUitloggen

De informatie die op deze website wordt aangeboden is uitsluitend bedoeld voor zorgverleners in Nederland. Bent u geen zorgverlener, maar patiënt of consument, ga dan naar www.pfizer.nl.

 

2024 Pfizer© Alle rechten voorbehouden.
 

PP-UNP-NLD-1216
U verlaat de website van Pfizer
Door op oké te klikken, verlaat u de website van Pfizer. De links naar websites buiten Pfizer worden u als service aangeboden. Pfizer heeft geen invloed op de inhoud van deze sites en is er niet voor verantwoordelijk. 
You are now leaving PfizerPro
​​​​​​​
​​​​​​​You are now leaving www.pfizerpro.co.uk. Links to external websites are provided as a resource to the viewer. This website is neither owned nor controlled by Pfizer Ltd. 

Pfizer accepts no responsibility for the content or services of the linked site other than the information or other materials relating to ​​​​​Pfizer medicines or 
business which it has provided or reviewed.

PP-PFE-GBR-3859. November 2021
​​​​​​​