Deze website met internetadres http://www.pfizerpro.nl en alle hierop vermelde informatie is uitsluitend gericht op inwoners van Nederland.
Menu
Close
Menu
Close
Als huisarts kent u uw patiënten. U bent hun eerste aanspreekpunt voor vragen en klachten, ook als die niet meteen duidelijk zijn. U speelt dus een belangrijke rol bij de vroege diagnose van acromegalie. Bij deze zeldzame aandoening produceert de hypofyse te veel groeihormoon. Daardoor gaan delen van het lichaam langzaam groeien. De geleidelijke groei valt vaak niet meteen op, maar kan wel grote gevolgen hebben.
Huisartsen kunnen vanuit hun rol als aanspreekpunt en casemanager de signalen en symptomen van acromegalie als eerste opmerken. Deze signalering is essentieel. Als de diagnose sneller wordt gesteld, kunnen patiënten ook sneller de juiste behandeling krijgen en kunnen ernstige complicaties worden voorkomen.
Als u symptomen ziet die bij acromegalie kunnen passen, laat dan het IGF-1 in het bloed bepalen. Een verhoogd IGF-1-gehalte draagt bij aan de verdenking. Als u op basis van deze screening acromegalie vermoedt, stuur de patiënt dan door naar de internist-endocrinoloog in een kenniscentrum voor verdere diagnostiek en behandeling.
De universitaire medische centra in Nederland zijn expertisecentra voor hypofyseproblemen. Zij leveren gespecialiseerde zorg aan patiënten met acromegalie. Op de website van de Nederlandse HypofyseStichting vindt u een overzicht van de centra en uitgebreide informatie over acromegalie, de diagnostiek en behandeling.
Naast veranderende uiterlijke kenmerken kunnen acromegaliepatiënten ook veranderingen aan inwendige organen ontwikkelen, zoals een vergroot hart. Met de juiste behandeling kan het overschot aan groeihormoon worden verminderd, zodat de gevolgen van acromegalie worden beperkt. Zo krijgen patiënten minder klachten, een verbeterde kwaliteit van leven en een normale levensverwachting. Het signaleren van acromegalie is dus zinvol.
’’Ik ben nog niet de oude. En ik denk ook niet dat ik dat ooit word of dat wil worden.’’ De ogen van Hennie (40) glanzen terwijl ze het vertelt. ’’Ik heb zoveel lessen geleerd van mijn acromegalie. Eén daarvan is dat je aan de bel moet trekken als je een diagnose krijgt die naar jouw gevoel niet klopt. Zelf ken je jouw lichaam het beste."
Wilt u een bijwerking melden? Ga dan naar de 'Bijwerkingen melden' pagina en klik vervolgens op u van toepassing zijnde button.
De informatie die op deze website wordt aangeboden is uitsluitend bedoeld voor zorgverleners in Nederland. Bent u geen zorgverlener, maar patiënt of consument, ga dan naar www.pfizer.nl.
2024 Pfizer© Alle rechten voorbehouden.