Deze website met internetadres http://www.pfizerpro.nl en alle hierop vermelde informatie is uitsluitend gericht op inwoners van Nederland.

Zoek

Menu

Close

Inloggen of registrerenUitloggen Onze geneesmiddelenZiektebeeldenOntdek meerOntdek meerEducatieMaterialenVideo'sOver PfizerOver PfizerNieuwsBlogsMedewerkers in beeldContactContactNeem gerust contact met ons opStel een vraagPfizer medische informatie

Menu

Close

PodcastsEducatieOnline toolsPatiëntenmaterialenExperts aan het woordExperts aan het woord'Atopisch eczeem is niet alleen een huidprobleem'‘We kijken samen naar het kind als geheel’'Zalfje' helpt kinderen en ouders bij het smeren‘Helemaal niet krabben is een illusie’Meer oog voor leven met atopisch eczeem
Over de huid

Patiënten met eczeem verdienen de beste zorg die ze kunnen krijgen. Atopisch eczeem heeft een grote impact op het leven van mensen. De impact is volgens experts vergelijkbaar met die van ziekten zoals hartfalen en diabetes. Gelukkig komen er steeds meer behandelmogelijkheden. Toch krijgen lang niet alle eczeempatiënten tijdig de juiste diagnose en een passende behandeling.

Atopisch eczeem | Praktische hulpmiddelen | Systematische ontstekingsziekte | Eczeem gaat over meer dan alleen de huid | Samen beslissen

Het kennisplatform ‘Over de Huid’ biedt services aan zorgprofessionals die huidziekten behandelen.

Atopisch eczeem

Wie atopisch eczeem heeft, is in Nederland niet de enige. Er zijn in totaal zo’n 820.000 mensen met eczeem. Omgerekend gaat dat om 4,6 procent van de bevolking. Daarmee staat het in de top vijf van meest voorkomende chronische aandoeningen. Bij kinderen is eczeem zelfs de meest voorkomende chronische ziekte, op astma na.
 

Bij Pfizer trekken we ons dat aan en willen we helpen dat patiënten met eczeem passende zorg krijgen. Het is daarbij belangrijk dat er niet alleen naar hun huid wordt gekeken, maar ook naar wat hun aandoening met hen doet.

Praktische hulpmiddelen

Naast geneesmiddelen ontwikkelen wij daarom praktische hulpmiddelen en informatiematerialen. Voor zorgprofessionals maken we bijvoorbeeld podcasts, video’s en andere materialen die relevant zijn voor dermatologen en eczeemverpleegkundigen en die bijdragen aan hun dagelijkse praktijkvoering.

Systemische ontstekingsziekte

Atopisch eczeem is niet te genezen, maar is door behandeling en het naleven van bepaalde leefregels wel goed onder controle te houden. Probleem is echter dat eczeem niet alleen door patiënten, maar ook door zorgprofessionals nog regelmatig als huidziekte wordt gezien en niet als systemische ontstekingsziekte. Ook nemen patiënten hun ernstige eczeemklachten soms voor lief. Met het idee dat bij eczeem nu eenmaal een bepaalde ziektelast hoort. Of omdat de ziekte in de familie zit en je dus ‘blij’ mag zijn als je jeuk, je pijnklachten of vermoeidheid enigszins verminderen door behandeling of aangepaste leefstijl.

Ook in Nederland kan de zorg beter. Vaak wordt kosten aangedragen als argument bepaalde behandelingen niet of later in een bemiddelingstraject aan te bieden. Hierdoor lopen patiënten soms onnodig jarenlang met ernstige eczeemklachten rond. Ze blijven te lang bij de huisarts onder behandeling of bij een niet in eczeem gespecialiseerd ziekenhuis, die onvoldoende zijn ingericht op een effectieve behandeling van - en zorg voor patiënten met ernstig atopisch eczeem.

In Nederland zijn een aantal expertisecentra voor de behandeling van atopisch eczeem. Je vindt ze vaak in de academisch centra zoals Utrecht, Rotterdam, Groningen, Amsterdam, Maastricht en Nijmegen. Daar krijgen patiënten met matig of ernstig eczeem de beste zorg. De multidisciplinaire teams hebben meer kennis, ervaring en ook meer tijd voor patiënten om samen het best passend bebehandelplan op te stellen.

Eczeem gaat over meer dan alleen de huid

Daarnaast is het belangrijk dat het besef groeit dat eczeem over veel meer gaat dan alleen de huid. En dat ziekte niet alleen impact heeft op het leven van de patiënt, maar ook op dat van zijn omgeving.
 

Een aanzienlijk deel van de patiënten kampt daarnaast met psychische klachten. Ze schamen zich voor hun huid, durven geen korte broek te dragen en vermijden intimiteit. Of ze kampen met vermoeidheid of concentratieproblemen door slaapgebrek.
 

Als je als zorgprofessional niet alleen de huid van mensen behandelt, maar je ook richt op hun mentale gesteldheid, verbetert de kwaliteit van leven aanzienlijk. Idealiter wordt elke patiënt gescreend op psychische klachten. In expertisecentra gebeurt dit standaard en is een verpleegkundig team paraat om patiënten alle aandacht te geven die ze verdienen.

Samen beslissen

Tot slot richten wij ons met onze praktische materialen op het thema samen beslissen. Waar zorgprofessionals vooral naar ziekteactiviteit kijken, zijn voor patiënten vaak andere doelen belangrijk. Zoals zonder problemen kunnen sporten of met blote armen en benen naar buiten gaan.
 

Wanneer een arts en een patiënt samen beslissen over een behandelplan en de patiënt een passende behandeling krijgt met uitgebreide uitleg erbij, kan dat een wereld van verschil maken. Het kan ervoor zorgen dat een patiënt zowel letterlijk als figuurlijk steeds beter in zijn vel gaat zitten.
 

Bij Pfizer willen we graag helpen zorgen dat de eczeemzorg nog beter wordt, zodat uiteindelijk elke patiënt de zorg en aandacht krijgt die ze verdient.

Meer over de huid
PP-CIB-NLD-0226

Wilt u een bijwerking melden? Ga dan naar de 'Bijwerkingen melden' pagina en klik vervolgens op u van toepassing zijnde button.

PfizerPro AccountPfizerPro AccountU vindt informatie over geneesmiddelen, werkingsmechanismen, werkzame stoffen, doseringen en bijwerkingen die kunnen optreden. Zodat u nog beter in staat bent om uw patiënten te helpen.InloggenRegistrerenAccountUitloggen

De informatie die op deze website wordt aangeboden is uitsluitend bedoeld voor zorgverleners in Nederland. Bent u geen zorgverlener, maar patiënt of consument, ga dan naar www.pfizer.nl.

 

2024 Pfizer© Alle rechten voorbehouden.
 

PP-UNP-NLD-1216
U verlaat de website van Pfizer
Door op oké te klikken, verlaat u de website van Pfizer. De links naar websites buiten Pfizer worden u als service aangeboden. Pfizer heeft geen invloed op de inhoud van deze sites en is er niet voor verantwoordelijk.