Deze website met internetadres http://www.pfizerpro.nl en alle hierop vermelde informatie is uitsluitend gericht op inwoners van Nederland.

Zoek

Menu

Close

Inloggen of registrerenUitloggen Onze geneesmiddelenZiektebeeldenOntdek meerOntdek meerEducatieMaterialenVideo'sOver PfizerOver PfizerNieuwsBlogsMedewerkers in beeldContactContactNeem gerust contact met ons opStel een vraagPfizer medische informatie
OverWereldwijde dreigingNederlandse situatieRisicofactorenHoogrisicogroepen

Invasieve Aspergillose 

DiagnoseBehandelingAzoolresistentie
Invasieve CandidiasisDiagnoseInvasieve MucormycoseMucormycose: een complexe infectieInvasieve aspergillose bij influenza of COVID-19IPA en CAPADiagnoseBehandelingNascholingPodcastsVideo's
AzoolresistentieDe toekomst: zijn we opgewassen tegen resistentie?

Misschien denkt u dat Nederland het beste kindje van de klas is als het gaat om de preventie van antimicrobiële resistentie. Niet helemaal.

Antibioticaresistentie in Nederland is laag. Het gebruik van antibiotica in de eerstelijn is bij ons het laagst van alle landen in de EU.9 Mooi zo. Wat is dan het probleem? 

Het gaat mis bij de antimycotica. Azolenresistentie is nergens ter wereld zo hoog als in Nederland. Maar liefst 15%. Hoe kan dat? Azolen worden gebruikt als chemisch bestrijdingsmiddel in de landbouw. Vooral bij de bloembollenteelt.1,5,10

De azolenresistentie compliceert de behandeling van invasieve pulmonale aspergillose (IPA). Een superinfectie die zich al zo lastig laat diagnosticeren. Het is de vraag of azolenresistentie omkeerbaar is. De situatie stabliseren is nu het belangrijkst. Dat wil zeggen, resistentietoename tot een halt roepen.

Ziet de toekomst er somber uit? Of zijn er lichtpunten? Aan u het oordeel. De wetenschap blijft in ieder geval een rots in de branding.

Het eerdergenoemde retrospectieve cohortonderzoek van Schauwvlieghe et al.7 heeft de zorgen over IPA bij influenzapatiënten op de IC een wetenschappelijke basis gegeven. Deze zorgen kunnen u en uw collega’s omzetten naar actie in de vorm van adequate preventie, diagnostiek en behandeling op de IC. 

En dit is pas het begin. Het cohortonderzoek heeft wat losgemaakt. Dat blijkt uit de gerandomiseerde pilotstudie die is gestart in een aantal ziekenhuizen11. Het doel? Meer duidelijkheid geven over het effect van schimmelprofylaxe bij influenzapatiënten op de IC. 

Invasieve aspergillose Behandeling invasieve schimmelinfecties

Wereldwijd overlijden jaarlijks 1,5 miljoen mensen aan invasieve schimmelinfecties. 80% van de slachtoffers is misschien te voorkomen. Hoe? Door adequate diagnostiek onmiddellijk op te volgen met de juiste behandeling. 

Lees meerLoading
Referenties:Podcast: Influenza en Aspergillose. (2020) PfizerAdvies diagnostiek en profylaxe ter voorkoming van invasieve aspergillose bij volwassen patiënten met influenza, opgenomen op een intensive care afdeling (2019, 1 januari). SWAB. odcast: Influenza en Aspergillose. (2020) PfizerSchauwvlieghe, A.F.A.D. et al. (2018) Invasive aspergillosis in patients admitted to the intensive care unit with severe influenza: a retrospective cohort study. The Lancet Respiratory Medicine, 6(10, 782-792.Antimicrobiële resistentie (AMR) | Regionaal & Internationaal | Nationaal | Volsgezondheidenzorg.info. (2018). Volksgezondheidenzorg.info.Van de Veerdonk FL, Kolwijck E, Lestrade PPA, et al. Influenza-associated aspergillosis in critically ill patients. Am J Respir Crit Care Med  Posaconazole for prevention of invasive pulmonary aspergillosis in critically ill influenza patients (POSA-FLU): a randomised, open-label, proof-of-concept trial. Vanderbeke L, Janssen NAF, Bergmans DCJJ, et al. Dutch-Belgian Mycosis Study Group. Intensive Care Med. 2021;47:674-86
PP-CRB-NLD-0254

Wilt u een bijwerking melden? Ga dan naar de 'Bijwerkingen melden' pagina en klik vervolgens op u van toepassing zijnde button.

PfizerPro AccountPfizerPro AccountU vindt informatie over geneesmiddelen, werkingsmechanismen, werkzame stoffen, doseringen en bijwerkingen die kunnen optreden. Zodat u nog beter in staat bent om uw patiënten te helpen.InloggenRegistrerenAccountUitloggen

De informatie die op deze website wordt aangeboden is uitsluitend bedoeld voor zorgverleners in Nederland. Bent u geen zorgverlener, maar patiënt of consument, ga dan naar www.pfizer.nl.

 

2024 Pfizer© Alle rechten voorbehouden.
 

PP-UNP-NLD-0556
U verlaat de website van Pfizer
Door op oké te klikken, verlaat u de website van Pfizer. De links naar websites buiten Pfizer worden u als service aangeboden. Pfizer heeft geen invloed op de inhoud van deze sites en is er niet voor verantwoordelijk.