Deze website met internetadres http://www.pfizerpro.nl en alle hierop vermelde informatie is uitsluitend gericht op inwoners van Nederland.

Zoek

Menu

Close

Inloggen of registrerenUitloggen Onze geneesmiddelenZiektebeeldenOntdek meerOntdek meerEducatieMaterialenVideo'sOver PfizerOver PfizerNieuwsBlogsMedewerkers in beeldContactContactNeem gerust contact met ons opStel een vraagPfizer medische informatie
OverWereldwijde dreigingNederlandse situatieRisicofactorenHoogrisicogroepen

Invasieve Aspergillose 

DiagnoseBehandelingAzoolresistentie
Invasieve CandidiasisDiagnoseInvasieve MucormycoseMucormycose: een complexe infectieInvasieve aspergillose bij influenza of COVID-19IPA en CAPADiagnoseBehandelingNascholingPodcastsVideo's
HoogrisicogroepenDe hoogrisicopopulatie stijgt (en dus ook het aantal invasieve infecties)

Het zijn vooral immuungecompromitteerde patiënten die geïnfecteerd raken met pathogene schimmels. Deze patiënten zijn hoofdzakelijk in twee groepen te verdelen. 

De ene groep bestaat uit mensen die een verzwakt immuunsysteem hebben door een ziekte. Zoals: kanker, hiv, COPD en diabetes mellitus.

De andere groep is immuungecompromitteerd als gevolg van een afweeronderdrukkende interventie. Bijvoorbeeld: chemo- en immunotherapie, corticosteroïden, antibiotica en orgaantransplantaties.1

Hoe komt het dat de hoogrisicopopulatie stijgt? Dat is onder andere te verklaren doordat steeds meer mensen toegang krijgen tot een geneesmiddel dat (bedoeld of onbedoeld) de afweer onderdrukt.

Andere redenen zijn: de toename in innovatieve, immunosuppressieve middelen en vergrijzing (op hogere leeftijd werkt het immuunsysteem vaak minder goed).

En, niet te vergeten: ondertussen worden steeds nieuwe risicofactoren voor invasieve schimmelinfecties geïdentificeerd, zoals nierfalen, leveraandoeningen, influenza en COVID-19.1,2 

Hoogrisicopatiënten

Voorheen stonden hematologische patiënten in het middelpunt van de aandacht als het ging om invasieve schimmelinfecties. Leukemie als onderliggend lijden is bijvoorbeeld een risicofactor. Een hematopoëtische stamceltransplantatie overigens ook. 

Inmiddels zijn daar andere hoogrisicopatiënten bijgekomen. Die bestaan onder meer uit patiënten die worden behandeld met antibiotica, corticosteroïden en cytostatica.1,2,4

Verder kunnen infecties met influenzavirus of coronavirus een risicofactor zijn voor opportunistische schimmelinfecties. Vooral bij patiënten die plotseling op de IC terechtkomen met een ernstige griep of COVID-19.5,6 Ter illustratie: bij ongeveer 1 op de 5 mensen die met een ernstige griep op de IC liggen, veroorzaakt Aspergillus een invasieve longinfectie.7

Daarnaast is hiv een immuuncompromitterende virale aandoening die de luchtwegen belasten, zoals cystic fibrosis en COPD, patiënten vatbaarder voor invasieve schimmelinfecties. 

Om de hoogrisicogroepen concreter te maken, willen wij u straks graag kennis laten maken met een aantal (fictieve) patiënten, waaronder: Charles, Mary, Kaito en Ruth. Charles is gediagnosticeerd met acute myeloïde leukemie. Mary is besmet met hiv, Kaito heeft COPD en Ruth ligt met influenza op de IC.

Wat hebben ze gemeen?

Allen zijn hoogrisicopatiënten. En allemaal lijken ze invasieve aspergillose te hebben. Nog een overeenkomst: ze moeten zo snel mogelijk een passende behandeling krijgen.

Weet u wat de eerste stap is? 

Inderdaad. Voriconazol óf isavuconazol. Beide vormen de frontlinie van farmacotherapie bij acute invasieve aspergillose, veroorzaakt door Aspergillus-isolaten die niet resistent zijn. De SWAB richtlijn Invasieve schimmelinfecties adviseert een van deze antimycotica in te zetten als eerstelijnsbehandeling.8

Op de pagina waar de patiëntenprofielen staan, geven wij u aanvullend advies over die keuze. 

Kiest u voor voriconazol, en wanneer voor isavuconazol

Over Nederlandse situatie

"Nederland is een voorbeeld voor andere landen als het gaat om de bestrijding van antibioticaresistentie. Sinds 2017 is het aantal resistente bacteriën voor de meeste antibiotica stabiel gebleven."

Lees  meerLoading
Referenties:Bongomin, F. et al (2017). Global and Multi-National Prevalence of Fungal Diseases – Estimate Precision. Journal of Fungi, 3(4),57.Schmiedel, Y. et al (2016). Common invasive fungal diseases: an overview of invasive candidiasis, spergillos, cryptococcosis, and Pneumocystis pneumonia. Swiss Med Wkly. 2016;146:w14281Invasive Fungal Infections: A Creeping Public Health Threat (2018). ASM.org.P. Badiee et al. (2014). Opportunistic invasive fungal infections: diagnosis & clinical management. Indian J Med Res. 2014 Feb; 139(2): 195-204.COVID-19 geassocieerde pulmonale aspergilloses (CAPA). (2020, 23 april). SWAB.Advies diagnostiek en profylace ter voorkomen van invasieve aspergillose bij volwassen patiënten met influenza, opgenomen op een intensive care afdeling (2019, 1 januari). SWAB.Schauwvlieghe, A.F.A.D. et al. (2018) Invasive aspergillosis in patients admitted to the intensive care unit with severe influenza: a retrospective cohort study. The Lancet Respiratory Medicine, 6(10, 782-792.SWAB (2017). SWAB Guidelines for the Management of Invasive Fungal Infections.
PP-CRB-NLD-0254

Wilt u een bijwerking melden? Ga dan naar de 'Bijwerkingen melden' pagina en klik vervolgens op u van toepassing zijnde button.

PfizerPro AccountPfizerPro AccountU vindt informatie over geneesmiddelen, werkingsmechanismen, werkzame stoffen, doseringen en bijwerkingen die kunnen optreden. Zodat u nog beter in staat bent om uw patiënten te helpen.InloggenRegistrerenAccountUitloggen

De informatie die op deze website wordt aangeboden is uitsluitend bedoeld voor zorgverleners in Nederland. Bent u geen zorgverlener, maar patiënt of consument, ga dan naar www.pfizer.nl.

 

2024 Pfizer© Alle rechten voorbehouden.
 

PP-UNP-NLD-0556
U verlaat de website van Pfizer
Door op oké te klikken, verlaat u de website van Pfizer. De links naar websites buiten Pfizer worden u als service aangeboden. Pfizer heeft geen invloed op de inhoud van deze sites en is er niet voor verantwoordelijk.